Home / Svijet / Advokati Srbije obustavljaju rad u petak zbog ubistva kolege

Advokati Srbije obustavljaju rad u petak zbog ubistva kolege

Advokatska komora Srbije pozvala je danas sve advokate na jednodnevni protest – obustavom rada u petak 15. septembra, na dan sahrane advokatskog pripravnika Nemanje Stojanovića (25) koji je prošle noći ubijen u Jagodini ispred svoje kuće.

U saopštenju AKS se precizira da je Upravni odbor AKS održao je hitnu sjednicu i uputio preporuku svim advokatskim komorama u svom sastavu za organizovanjem jednodnevnog protesta.

“Advokatura Srbije organizovanjem protesta sa obustavom rada želi da ukaže da su napadi na advokate, njihovo teško povređivanje i lišavanje života nedopustivi, kao i da posebno osuđuje to što veliki dio ovih zločina nije razjašnjen niti su počinioci kažnjeni”, navodi se u saopštenju.

AKS je podsjetila da napad na advokate predstavlja krivično djelo ometanja pravde, kao i da učestalost tih napada zahtijeva hitnu reakciju.

Zbog toga advokati Srbije zahtijevaju od nadležnih državnih organa hitno otkrivanje počinilaca svih napada na advokate, motive tih napada i privođenje pravdi njihovih učinilaca.

Stojanović je ubijen sinoć oko 2.45 ispred svoje zgrade u Ulici braće Dirak u Jagodini.

Mediji su prenijeli nezvanične informacije da ga je ubica sačekao skriven ispred ulaza u zgradu i pošto je naišao ispalio tri hica na njega.

Ubijeni mladić je sin poznatog advokata Mikija Stojanovića iz Jagodine.

Kada advokati obustave rad, suđenja, saslušanja i drugi postupci ne mogu da se održavaju.

 

(FENA)

Facebooktwittergoogle_plusmail