Home / Kultura / Al Jazeera Balkans pozvala autore za učešće na Documentary Film Festivalu

Al Jazeera Balkans pozvala autore za učešće na Documentary Film Festivalu

Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival, AJB DOC, će se održati u Sarajevu od 21. do 25. septembra 2018. godine

Al Jazeera Balkans objavljuje poziv autorima i produkcijskim kućama, za učešće na prvom Al Jazeera Balkans Documentary Film Festivalu, AJB DOC, koji će se održati u Sarajevu od 21. do 25. septembra 2018. godine.

AJB DOC, kao rezultat dugogodišnjeg iskustva televizije Al Jazeere Balkans u radu s produkcijom, akvizicijom i emitiranjem dokumentarnih filmova, ima za cilj afirmirati autore i filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti, s posebnim naglaskom na filmove namijenjene televizijskom emitiranju.

Od prispjelih prijava za zvaničnu takmičarsku selekciju AJB DOC-a bit će odabrano 15 dokumentarnih filmova, dok će u netakmičarskoj selekciji “Last Minute Cinema” biti prikazano pet filmova koji su imali zapažen uspjeh na afirmiranim regionalnim i evropskim festivalima.

Prvi rok za prijavu je 10. maj 2018. a drugi krug prijava će biti završen 30. maja 2018.

Na web stranici www.ajbdoc.ba mogu se naći svi detalji vezani za prijave i uvjete. Jedan od glavnih kriterija je format TV dokumentarca, s minimalnim trajanjem od 22 do 27 minuta i maksimalnim od 44 do 52 minute. Prijaviti se mogu produkcije i autori bez ograničenja zemlje porijekla.

Zvanična takmičarska selekcija AJB DOC-a bit će predstavljena u augustu 2018.

AJB DOC na prvom izdanju dodijelit će tri nagrade. Internacionalni žiri od pet članova odabrat će najbolji film takmičarske selekcije festivala i dodijeliti “AJB Main Award”, a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu “AJB Program Award”. Svi filmovi prikazani na Festivalu u selekciji su i za “Nagradu publike”.

Svi filmovi predstavljeni u programu AJB DOC-a će biti razmatrani i za potpisivanje akvizicijskog ugovora i prikazivanje u programu Al Jazeere Balkans.

U okviru AJB DOC-a, i u saradnji s Al Jazeera Media Institutom, bit će organiziran i višednevni trening za mlade autore, predstavnike nezavisnih produkcijskih kuća i studente iz regije, a vodit će ga iskusni predavači i filmski radnici. Cilj treninga je unapređenje vještina polaznika, njihovo umrežavanje i poticanje na saradnju na projektima koji mogu biti zanimljivi za Al Jazeera Media Network, kao i druge TV kuće.

(AA)

Facebooktwittergoogle_plusmail