Home / Foto / Amna Topuz: “Vi ste osoba odgovorna za vaš uspjeh, učite od uspješnih i radite na realizaciji svojih ciljeva”

Amna Topuz: “Vi ste osoba odgovorna za vaš uspjeh, učite od uspješnih i radite na realizaciji svojih ciljeva”

Amna Topuz je pravnica i fitness instruktorica. Voli filmove, knjige i putovanja. Za sebe kaže da je kreativna, komunikativna i tvrdoglava te da se trudi zračiti pozitivnom energijom. Fitness instruktorica je 6 godina, a nedavno je u cilju širenja svijesti o zdravom načinu života pokrenula akciju kojom želi pomoći osobama sa viškom kilograma. O akciji, fitnessu, treninzima i samoj Amni više pročitajte u nastavku.

Amna, kako bi se opisala u par rečenica?

Smatram da sam kreativna, komunikativna i tvrdoglava osobu.  Ambiciozna sam, znam tačno šta želim u životu. Uživam u poslu koji radim i uvijek dajem 100% od sebe. Nastojim da sam okružena pozitivizmom i da sama zračim pozitivnom energijom.

Tvoje zanimanje za sport kreće još od malih nogu, nakon karatea i plesa ušla si u svijet fitnessa. Kako je došlo do toga i koliko dugo se baviš time?

Za moj ulazak u fitness svijet odgovorna je Zumba. Budući da volim ples, kombinacija plesa i fitnessa me oduševila. Pronašla sam obuku za Zumba instruktore u Novom Sadu i postala licencirani Zumba instruktor. Vremenom  sam sve više istraživala, upoznavala druge vrste treninga, pratila brojne seminare i to mi je postao sastavni dio života. Nakon određenog vremena pokrenula sam i Insanity workout treninge i kružne treninge za žene, a danas držim i individualne treninge. Već 6 godina radim kao fitness instruktor.

Zanimljivo je da si po profesiji pravnica. Između prava i fitnessa šta je za tebe hobi, a šta posao?

Pravo je definitivno posao, a fitness je posao i hobi. Kao pripravnik u advokatskoj kancelarije susrećem se sa svakodnevnim učenjem i proučavanjem načina tretiranja zakona relevantnih za predmete i brojnim izazovima.

S druge strane, fitness je nesto čime se bavim već duže vremena tako da imam iskustva u tome. Ovaj posao me ispunjava jer zaista sve je ispunjeno pozitivnom energijom. Uživam u interakciji s drugim osobama i nastojim ih motivirati da rade na ostvarivanju svojih ciljeva. Imam jako dobar feedback od osoba koji prate moj rad. Dobijam mnoge poruke podrške od njih da nastavim da radim na taj način.

Ono što je zajedničko za ova dva posla i što zaista volim, jeste to da mi pružaju mogućnost upoznavanja novih osoba i mogućnost pomaganja drugima da dođu do svojih ciljeva.

Vodiš Insanity, Kružne i Zumba treninge. Možeš li objasniti razliku, šta je za koga?

Sve zavisi od osobe do osobe i šta oni ustvari vole i šta su u mogućnosti da rade.

Insanity trening je jedan od najtežih kardio programa koji se od drugih treninga razlikuje po tome što  koristi metodu koja se naziva „Maksimalni Intervalni Trening“. Ta metoda se sastoji od maksimalnog intervalnog treninga gdje se provode duži periodi visoko intenzivnog rada koji se izmjenjuju sa kraćim periodima pauze. Cilj je raditi do maksimalnog kapaciteta na način da se napravi najveći mogući broj ponavljanja koji neko može. Ovaj trening je izazov za svakoga a sastoji se od kombinacije aerobnih i anaerobnih intervala. Rezultat takvog treninga je sagorijevanje do 1000 kcal unutar jednog sata i transformacija tijela. Ovaj trening se ne preporučuje osobama koje imaju kardiovaskularnih problema.

Kružni trening je trening svih velikih mišićnih skupina u sklopu jednog treninga. Ovaj trening u isto vrijeme razvija mobilnost, snagu i izdržljivost. Sadrži različite vježbe koje su određene vremenskim intervalom ili brojem ponavljanja. Pokazao se vrlo učinkovit i za osobe koje su htjele izgubiti na kilaži, a također i za osobe koje su htjele dobiti na mišićnoj masi. Razlog tome je što dolazi do smanjenje masnih naslaga i povećanja mišićne mase.

Što se tiče Zumbe,  Zumba je kardio program, kombinacije plesa i fitnesa. Moji časovi Zumbe traju sat i 15 minuta. Zumbu radimo 45-50minuta, a ostatak vremena radimo vježbe. Prednost Zumbe je to da je primjerena za sve dobne skupine. Na treningu se stvori zabavna i vesela atmosfera tako da se osobe se opuste i čak zaborave da ustvari treniraju.

Gdje se održavaju treninzi i sa koliko grupa/osoba vodiš? Vodiš li privatne treninge?

Naši treninzi se održavaju u sali na Trgu 1 . Maj – poznatiji kao Mejdan. Trenutno imam 7 grupa, a vodim i privatne/individualne treninge.

Fitness se ne odnosi samo na fizički izgled osobe. Kako redovna fizička aktivnost i zdrave prehrambene navike mogu pomoći čovjeku?

Fizička aktivnost i zdrave prehrambene navike imaju veliki uticaj na čovjekov život. Pokrećemo fiziološke funkcije u našem organizmu na viši nivo, poboljšavamo motoričke sposobnosti i tako utičemo na izgled našeg tijela. Samim tim fizička aktivnost je usko povezana i sa psihičkim zdravljem. Osobe koje redovno vježbaju zrače pozitivnom energiju jer na treningu izbace svu svoju frustraciju i negativnu energiju.


Da li je korištenje suplemenata neophodno i šta treba koristiti? Kakvo mišljenje imaš o dijetama, mogu li biti uspješne i koje su to?

Ne smatram da je korištenje suplemenata neophodno za sve osobe. Korisno jeste ali neophodno nije. Za sportaše i rekeativce bih savjetovala korištenje. Sve zavisi od toga koliko aktivno se bavite i šta želite da postignete. Smatram da je prvenstveno bitna zdrava prehrana pa tek onda uključivanje dodataka prehrani.

Što se dijeta tiče nemam pozitivno mišljenje o tome. Ne preporučujem ih . Dijete mogu biti uspješne ali skoro svaka dijeta ima jojo efekat. Što znači, ako određeno vrijeme ne unosite pojedine namirnice i tako postignete željeni izgled, nakon toga 90% osoba se vrate staroj prehrani i vrate izgubljenu kilažu. Mnogo efikasnije je da se postepeno navikavate na zdravu prehranu. Na taj način ćemo potići željeni izgled a bit će dugoročnije.

U svom poslu srećeš mnogo ljudi, koje su prednosti?  Postoje li mane?

Ovo je prvo pitanje na kojem sam zastala. Uspjeli ste me baciti na razmišljanje. Do sada stvarno nisam upoznala mane upoznavanja velikog broja osoba. Inače sam komunikativna pa vrlo brzo se uspijem povezati s drugim osobama. Za sada imam samo pozitivno iskustvo i nadam se da će tako biti i u buduće.

U cilju širenja svijesti o zdravom načinu života pokrenula si zanimljivu akciju u kojoj nudiš besplatne individualne treninge – prehranu za tri žene koje imaju problema sa viškom kilograma. Možeš li nam reći o čemu se radi?

Radi se o izazovu na koji se mogu prijaviti sve osobe koje smatraju da imaju problema s kilažom ili osobe kod kojih ta kilaža utiče negativno na zdravlje. Na samom početku napisala sam da tražim tri osobe s kojima ću raditi. Međutim, odziv je bio i veći nego što sam očekivala tako da postoji mogućnost da ću izabrati i više osoba. Osim toga, također dobili smo nekoliko upita od strane muškaraca tako da ni spol nije uslov. Sve što je potrebno za prijave jeste da osobe pošalju poruku ili mail, napišu svoju priču, informacije o sebi i pošalju slike. Prijave traju do 28.06. a sa treninzima krećemo od 01.07. Do sada sam nekoliko puta pravila nagrade u vidu besplatne čanarine ili besplanih programa, međutim ovaj put sam htjela da lično radim s tim osobama. Izabrane osobe će raditi po posebno pripremljenom programu, također to uključuje i program prehrane, konstantnu motivaciju  i podršku tako da uspjeh ne može izostati. Svaki korak ćemo objavljivati tako da sam sigurna da ćemo pozitivno uticati na mnoge i da ćemo ih pokrenuti da se okrenu zdravom načinu života. Ipak to je najmanje što možemo uraditi za nas.

Insanity treninge vodiš već neko vrijeme, koliko osoba je do sada prošlo kroz njih? Koliko ima uspješnih ‘slučajeva’?

Insanity treninge vodim već 3-4 godine. Veliki broj osoba je prošao kroz naš Insanity program, i sada je grupa popunjena. Na Insanity treninzima smo imali zaista veliki broj uspješnih transformacija i rezultata. Najbolji pokazatelj su slike koje možete vidjeti na našim stranicama.

Ukoliko neko želi posjetiti tvoje treninge na koji način te može kontaktirati?

Naši treninzi se održavaju u sali na Trgu 1. Maj poznatiji kao Mejdan svakog utorka, četvrtka i nedjelje od 17h do 22:30h. Svi zainteresirani slobodno mogu doći u tom periodu da se raspitaju ili pogledaju treninge. Osim toga sve potrebne informacije mogu dobiti na broj 062/298-099 ili na Facebook profil, Facebook stranicu, Instagram.

Šta voliš da radiš u slobodno vrijeme?

Trenutno imam vrlo malo slobodnog vremena tako da nastojim da ga provedem kvalitetno i u što pozitivnijem okruženju. Inače volim da provodim vrijeme s porodicom i meni dragim osobama. Volim pregledati film ili pročitati knjigu. U zadnje vrijeme dosta sam se bazirala na motivacione knjige. Osim toga, uživam u putovanjima pa tako da čak i najmanja promjena i upoznavanje nove sredine me oduševljava.

Kakvi su ti planovi za budućnost?

Planova imam mnogo. Što se tiče pravne strane, namjeravam da se još obrazujem. Uskoro počinjem pripremanje pravosudnog ispita tako da mi je to sljedeća stepenica.

Što se tiče treninga, od 01.07. planiram da aktivno počnem raditi sa izabranim osobama na izazovu. Cilj mi je da sve osobe ostvare uspješne rezultate i da budu primjer drugima.  Planiram da radim na poboljašanju u svakodnevnim treninzima. Od septembra postoji mogućnost da se poveća i broj treninga. Osim toga namjeravam raditi dva nova projekta, ali o tome ne bih da govorim još neko vrijeme. Trenutno je u toku organizacija fitness humanitarnog događaja koji bi se trebao održati na ljeto za Udrugu „Novi pogled“. Riječ je o ženama oboljelim od raka dojke. Više informacija ćemo imati uskoro pa ćemo vas obavjestiti.

Poruka našim čitaocima?

Okružite se pozitivnim osobama, učite od uspješnih i radite na realizaciji svojih ciljeva. Vi ste osoba koja je odgovorna za vaš uspjeh. Budite originalni, budite svoji!

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail