Home / SciTech / Apple razvija nove opcije zaštite djece od ovisnosti o smart uređajima

Apple razvija nove opcije zaštite djece od ovisnosti o smart uređajima

Kompanija Apple razvija nove opcije kako bi pomogla roditeljima lakše kontrolirati njihovu djecu prilikom upotrebe iPhonea i drugih uređaja američkog tehno giganta, a sve u cilju zaštite od prekomjernog korištenja mobitela.

Uvođenje ove opcije reakcija je Applea na otvoreno pismo njegovih korisnika koji su istakli kako bi kreator iPhonea svoje politike i softver u većoj mjeri trebao prilagoditi sprečavanju ovisnosti djece i mladih o mobilnim uređajima.

“Planiramo razvijati nove mogućnosti i poboljšanja u budućnosti. Duboko razmišljamo o načinu na koji se naši proizvodi koriste i utjecaju koji imaju na korisnike. Preuzimamo ovu odgovornost veoma ozbiljno i posvećeni smo očekivanjima naših korisnika, naročito u slučajevima zaštite djece”, istakao je Apple u saopćenju za javnost.

Kompanija je podsjetila i na postojeću roditeljsku zaštitu ugrađenu u iOS operativne sisteme koja pomaže roditeljima da upravljaju sadržajima unutar uređaja poput aplikacija, web lokacija, filmova, pjesama ili knjiga. Ovaj alat također može ograničiti celularne podatke, postavke lozinke i druge funkcije.
Apple napominje da sve što djeca žele preuzeti ili čemu žele pristupiti na mreži, može biti blokirano i ograničeno. Pojedine opcije zaštite djece Apple je ponudio prije deset godina, a uskoro će roditeljima biti još lakše kontrolisati djecu prilikom upotrebe mobitela.

Iako je Apple navodno već razvio nove opcije, još nije poznato kad će one biti zvanično dostupne korisnicima.

Ovisnost o mobitelima postaje sve veći problem širom svijeta. Prema istraživanju iz 2016., više od 50 posto tinejdžera u Americi smatraju kako su ovisni o elektronskim uređajima te da moraju odmah odgovoriti na poruku koja im stigne na mobitel.

(Mostarski.ba/Agencije)

Facebooktwittergoogle_plusmail