Home / Mostar / Azerbejdžan zainteresovan za ulaganje u Mostar

Azerbejdžan zainteresovan za ulaganje u Mostar

Sastanak Delegacije Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona na čelu sa Nevenkom Hercegom, premijerom Vlade i diplomatsko – privredne delegacije Republike Azerbejdžan, predvođenoga NJ.E. Eldarom Hasanovim, ambasadorom Republike Azerbejdžan  održan je u petak u  zgradi Gradske vijećnice Grada Mostara .

Govoreći o mogućnostima privredne saradnje, premijer Herceg je istaknuo  nekoliko konkretnih primjera privrednih projekata realizovanih na području BiH, te iskazao spremnost za uspostavom slične saradnje i na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

„ Na sastanku smo razgovarali o prijateljstvu naših zemalja, njegovu proširenju, te o mogućim ulaganjima u Bosnu i Hercegovinu, osobito u naš Kanton“, rekao je premijer Herceg, istaknuvši da je na sastanku iskazan interes za nekoliko značajnih projekata iz oblasti turizma, poljoprivrede i obnovljivih izvora energije.

„Iskreno se nadam da će ovo naše prijateljstvo biti unaprijeđeno na privrednom planu i svekolikoj saradnji”, rekao je u izjavi za medije premijer Herceg.

” Razgovarali smo o najbitnijim područjima saradnje u privredi, turizmu, kao i o sveučilišnoj saradnji . Također, današnji učesnici, predstavnici naših većih kompanija, koje djeluju ne samo kod nas nego i u jugoistočnoj Evropi, ukazali su interes za ulaganja u ovaj dio Hercegovine, ovaj lijepi grad Mostar.

Bitno nam je samo da postoji zdrav i siguran ugođaj i iskreno prijateljstvo, te sam siguran da je ovaj sastanak početak multilateralne i bilateralne saradnje”, rekao je NJ.E. Eldar Hasanov, ambasador Republike Azerbajdžan.

Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara, u izjavi za medije istaknuo je da su Gradu Mostaru potrebna investiranja i razvitak, a prijateljska zemlja Azerbajdžan nam nudi tu mogućnost da na zajedničkim projektima napravimo bolje uslove za život i doprinesemo bržem razvitku našeg grada, kantona i cijele BIH.

„Nadam se da je danas iskazana iskrena želja i volja za saradnjom, te da ovaj sastanak neće biti samo susret, nego da će razgovori biti nastavljeni i dovesti do željenih rezultata“, zaključio je gradonačelnik Bešlić, saopćeno je iz Vlade HN Kantona.

 

(Mostarski.ba)

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusmail