Home / Svijet / Bivša zarobljenica IS-a: Svijet mora zaustaviti teror

Bivša zarobljenica IS-a: Svijet mora zaustaviti teror

Nadya Murad Basee Taha, koja je prije dvije godine uspjela pobjeći iz zarobljeništva u kojem su je držali pripadnici terorističke organizacije IS, posjetila je izbjeglički kamp u Idomeniju na grčko-makedonskoj granici, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon razgovora s izbjeglicama kazala je kako oni žive u teškim uslovima i da ti ljudi, koji maštaju o boljem životu, očekuju otvaranje granica. Kazala je kako je u kamp došla kako bi s izbjeglicama razgovarala o njihovim problemima i njihove poruke poslala u svijet.

Ona je dodala kako se međunarodna zajednica treba fokusirati na izbjeglice u tom kampu.

“Trenutno je ovdje na hiljade ljudi, ali ako se terorizam ne zaustavi, ovaj broj bi mogao prerasti u milione. Svijet treba učiniti dvije stvari. Prva, da zaustavi teror, i druga da pomogne ovim ljudima koji su od terora pobjegli”, kazala je ona.

Međutim, dodala kako je nakon razgovora s grčim zvaničnicima shvatila da granice neće biti otvorene, zbog čega je pozvala izbjeglice da pristanu otići u kampove u kojima će imati bolje uslove života.

Nadyu Murada Basee Tahu (22) su 2014. godine pripadnici terorističke organizacije zarobili prilikom napada na njeno selo u Iraku. Ranije je saopćila kako je, nakon što je oteta, odvedena u jednu kuću u Mosulu, gdje je bila silovana i mučena, ali je uspjela je pobjeći.

Facebooktwittergoogle_plusmail