Home / Recept 5/7 / Bosanska potkriža

Bosanska potkriža

Sastojci:

800 grama prosijanog brašna
400 mililitara hladne vode
2 glavice crvenog luka, oguljene, narezane na četvrtine
2 lovorova lista
1 vezica majdonosa / peršina
1 kašičica sode bikarbone
juneće meso
sol
biber
aleva paprika
ulje

Priprema

Pomiješajte brašno i sodu bikarbonu. Dodajte sol i vodu pa zamjesite glatko tijesto.
Pomastite tepsiju uljem.

Dodajte napravljeno tijesto u tepsiju. Rukom rastanjite tijesto po tepsiji.

Nekoliko puta viljuškom probodite tijesto i ostavite na sobnoj temperaturi 20 minuta.

Premažite pogaču po vrhu s malo ulja, pa je pecite 20 minuta na temperaturi od 220 stupnjeva.

Izvadite, zamotajte u salvetu pa ostavite da se ohladi.

U lonac dodajte vodu i meso. Dodajte luk, majdonos, lovorov list, sol i biber.

Kuhajte na srednjoj temperaturi. Kada je meso skuhano, izvadite ga i narežite na komade.

Isjecite pogaču na tanje kriške i poredajte u tepsiju.

Poredajte meso preko pa prelijte s vodom u kojoj se meso skuhalo, tek toliko da se kriške pogače prekriju.

Stavite u rernu i pecite 10 minuta na temperaturi od 250 stupnjeva.

Izvadite i poslužite.

(Mostarski.ba/bosanskakuhinja)

Facebooktwittergoogle_plusmail