Home / Recept 5/7 / Bosanski gulaš

Bosanski gulaš

Sastojci:

500 grama junetine ili govedine od plećke ili vrata
2 glavice crvenog luka
1 česma / češanj saransaka – bijelog luka
5 malih gljiva šampinjona (isjeckanog)
sol i biber po želji i ukusu
začin tipa vegete
crvena paprika
1 kašika brašna
1 goveđa kocka ili fant
margarin za kuhanje

Priprema bosanskog gulaša

Prvo sitno isjeckamo luk, izrežemo meso na kockice i u jedan lonac sa debljim dnom stavimo margarin za kuhanje. Kada se istopi i zagrije stavimo luk da se dinsta. Kada je dobro omekšao stavimo crvenu papriku i sve dobro izmiješamo. Zatim dodamo meso i nekoliko minuta sve skupa miješamo. Nakon toga jednu punu kašiku brašna stavimo u sve to uz stalno miješanje oko pet minuta. Tada ulijemo vruću vodu, začine i goveđu kocku.
Kada gulaš provrije smanjimo temperaturu i protisnemo u to saransak i gljive. Kuhati na laganoj vatri oko sat vremena.

Serviranje :

Gulaš na ovakav način bude jako ukusan, a luk se jednostavno pretvori u sos. Gulaš se servira sa rižom ili dinstanim krumpirom uz malo kajmaka ili vrhnja.

(Mostarski.ba/bosanskakuhinja)

 

Facebooktwittergoogle_plusmail