Home / Biznis / Salem Bubalo: Skoro 200.000 KM za poslovnu zonu Gajevi

Salem Bubalo: Skoro 200.000 KM za poslovnu zonu Gajevi

Projektom „Poljoprivredno-industrijska zona Gajevi – Regulacija bujičnog toka Sušica“ opisan je jedan od problema razvoja industrijske zone „Gajevi“, a to je periodično izlijevanje iz korita bujičnog toka Sušica na području Mostara.

Vrijednost projekta je 199.900 KM, od čega je grant Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta 149.900 KM, a učešće Grada Mostara 50.000 KM.

Ovaj vodotok je izrazito bujični i ako je najvećim dijelom godine suho. Nakon obilnih padavina dešava se brzo formiranje snažne bujice koja periodično plavi dio područja poslovne zone Gajevi. Zbog toga je, ovim projektom, od infrastrukturnih radova planirana regulacija ovog toka u dužini od 351,05 m.

Direktor Zavoda za urbanizam i građenje Grada Mostara Salem Bubalo je za „Mostarski.ba“ rekao kako je projekat jako bitan za „Poljoprivredno – industrijsku zonu Gajevi“.

„Realizacija projekta Gajevi, je krenula sa realizacijom implementacije odluke o usvajanju Regulacionog plana Poljoprivredno industrijske zone Gajevi, još dok je bila gradska opština Mostar Sjever. U tom periodu su urađene znatne stavke na tom lokalitetu, kao što je dovođenje elektro mreže, pitke vode. U ovom dijelu sada imamo regulaciju vodotoka bujice Sušica, koja se tokom godine pojavi i napravi ogromne štete“ rekao je Bubalo dodajući kako se na magistralnom putu M-17, u periodu plavljenja, stvaraju nanosi te dolazi do plavljenja magistralnog put.

„U ovom periodu Grad Mostar je pokrenuo taj projekat zajedno sa Federalnim ministarstvom poduzetništva i obrta po raspisanom Javnom pozivu. Grad se prijavio, sa urađenim projektom regulacije bujičnog vodotoka, i kao takav dobio odobren projekat koji se finansira iz dva izvora. Grad Mostar potpisao je ugovor sa Federalnim ministarstvom i ovih dana treba da se izvrši transfer novca. Sva potrebna dokumentacija već je obezbjeđena, Grad Mostar bi sad trebao, preko nadležnih službi, da raspiše postupak Javne nabavke izbora izvođača građevinskih radova te da se pristupi radovima“ zaključio je Bubalo.

Iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta saopšteno je kako se pored infrastrukture i promocije zone, očekuje 35 novih radnih mjesta u poslovnoj zoni i dva nova MSP-a u zoni.

Sredstva za radove su osigurana u okviru projekta „Izgradnja poduzetničkih zona u Federaciji“, kojeg provodi Federalno ministarstvo poduzetništva i obrta. Ovaj projekat je u vrijednosti od milion maraka te će u narednih sedam mjeseci u Mostaru, Gradačcu, Ilijašu, Maglaju, Kalesiji, Livnu i Grudama gradit se nova ili unaprijediti postojeća komunalna infrastruktura u svrhu ekonomskog rasta i zapošljavanja na lokalnom nivou.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail