Home / Foto / FOTO: Četiri decenije Univerziteta „Džemal Bijedić“
foto: www.mostarski.ba

FOTO: Četiri decenije Univerziteta „Džemal Bijedić“

U Centru za kulturu Mostar  večeras je  promovisana monografija Univerziteta “Džemal Bijedić”, pod nazivom “40 godina Univerziteta kroz pisanu riječ i sliku”,  te otvorena  izložba izdavačke djelatnosti i dokumentarne građe.

„Mi smo nastojali da kroz ovu mogografiju pokažemo kontinuitet visokog obrazovanja u Mostaru“, rekao je glavni i odgovorni urednik monografije Edim Šator.

„Kroz ovu monografiju prikazali smo gdje smo bili i šta smo radili u proteklih 40 godina, ali i u kojem pravcu ćemo se nastaviti razvijati“, kaže Šator.

Monografija se sastoji iz nekoliko  dijelova. Nakon pozdravnog rektorovog govora i čestitiki ostalih rektora iz BiH i inostranstv , donosi  historijski prikaz nastanka i razvoja Univerziteta kroz arhivske originalne dokumente.

„Nastojali smo da više slikom nego rječju prikažemo ono što Univerzitet nudi, tako da smo dali prostor svim Fakultetima , biblioteci ,  ali i Studentskom domu i Uniji studenata.Rađene su namjenske fotografije tokom nastave na svim Fakultetima, a za njih je bio zadužen Ćamil Topuz, kaže Edita Mulaosmanović, rukovodilac Univerzitetske biblioteke, a koja je aktivno učestvovala u pripremanju monografije.

Osim monografije, prikazana je i izložba “Izdavačka djelatnost Univerziteta “Džemal Bijedić”od 1977-2017”, koja sadrži preko 300 primjeraka monografskih i serijskih publikacija, koje su izašle u izdanju Univerziteta u proteklih 40 godina, te dokumentarnu građu, isječke iz novina, koji prikazuju razvoj Univerziteta od osnivanja do danas.

“Njih je zasigurno mnogo vise, ali ova izložba sadrži ono do čega smo mi mogli doći”, izjavila je za Mostarski.ba Jasminka Trešnjo iz Univerzitetske biblioteke.

Izložba se u Centru za kulturu može pogledati do 13. Februara.

“Na ovaj način javnosti smo  pokazali  da je naučno-istraživački rad kontinuitet Univerziteta “Džemal Bijedić”,  rekao je rektor Sead Pašić, podsjećajući da  je to praksa ove visokoškolske ustanove već punih 40 godina.

(Mostarski.ba)

 

 

Facebooktwittergoogle_plusmail