Home / Recept 5/7 / Ćevapi

Ćevapi

Ćevapi (u kolokvijalnom govoru se često miješa č i ć: ćevap, čevap, rjeđe: čevab. U službenom pisanom bosanskom: ćevapčić, ćevapčići), bosanski nacionalni specijalitet sa roštilja i najpoznatiji bosanski brand u inostranstvu.

Riječ je o malim valjušcima od mljevenog mesa, mahom junetine i teletine, sa dodatkom bijelog i crvenog luka, te različitih začina.

Prosječna dužina ćevapa je oko 5 cm. Ćevapi se prže na roštilju, a tradicionalno se služe u lepinama ili somunima natopljenim sosom od prženja, uz dodatak sitno sjeckanog crvenog luka. Ćevapi se mogu služiti i uz rižu, pržene krompiriće pomfrit, salatu, ajvar i drugo…

Sastojci:
1 kilogram junetine od prsa
300 grama junećeg flama
100 mililitara vode
1 čajna kašika sode bikarbone
so
dvije šnite starog hljeba namočenog u vodi

Priprema:

Junetinu od prsa i flam sameljite dva puta. Prebacite u posudu, dodajte vodu, sodu bikarbonu, so i ocijeđen hljeb. Ako nije masno dodajte malo ulja.

Sve dobro sjedinite, poklopite i ostavite da odstoji sat vremena na toplom mjestu.

Zatim od mase vlažnim rukama oblikujte ćevape i pecite ih na uobičajen način. Poslužite odmah uz povrće i prilog po želji.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail