Home / Biznis / Dedić: Navodnjavanje je preduslov za razvoj moderne poljoprivrede

Dedić: Navodnjavanje je preduslov za razvoj moderne poljoprivrede

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao je danas sastanak sa predstavnicima Svjetske banke koji borave u BiH kako bi sagledali dosadašnje rezultate Projekta razvoja sistema navodnjavanja, te razmotrili naredne korake u implementaciji ovih značajnih aktivnosti, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva.

Vođa stručnog tima Svjetske banke Javier Zuleta izvijestio je ministra o aktivnostima na terenu, izrazivši svoje zadovoljstvo postignućima projekta do sada. Istakao je da je ostvaren napredak u ispunjavanju razvojnih ciljeva projekta, od njegovog restrukturiranja u junu i zadnjeg obilaska projektnih lokacija.

Dodao je također da je Svjetska banka odobrila produženje projekta do kraja 2019. s ciljem postizanja što većeg stepena implementacije. U narednom periodu, biće urađen akcioni plan s namjerom praćenja stanja na terenu kako bi se što više iskoristila sredstva i ostavilo dovoljno vremena da se na pravi način izvrše sve planirane aktivnosti.

“Cilj ovog projekta je da se poveća procenat navodnjavanih površina u Federaciji BiH, jer smo svjesni da bez sistema navodnjavanja nema ni razvoja poljoprivrede. Navodnjavanjem se ne samo sprječavaju posljedice suša, koje nas sve više pogađaju, već i povećavaju prinosi, stepen iskorištenosti zemljišta, a poboljšava se i kvalitet plodova. Radi se doista o ogromnim ulaganjima, ali samo tako možemo ublažiti posljedice elementarnih nepogoda i efekte klimatskih promjena koji su sve izraženiji i predstavljaju sve veći izazov u poljoprivredi u cijelom svijetu, pa tako i u našoj zemlji”, kazao je ministar Dedić.
Projekt razvoja navodnjavanja obuhvata deset općinau Federaciji BiH, između ostalog i Sanski Most i Bihać, koji ulaze u treću fazu projekta gdje se trenutno vrši prikupljanje podataka za izradu projektne dokumentacije.

Učesnici su se složili da je za uspjeh ovog projekta važan angažman općina na kojima se provode aktivnosti razvoja ovih sistema uz poziv svim općinama da sarađuju sa jedinicom zaduženom za projekat, navodi se u saopćenju.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail