Home / Liskaluk dana / Dina mi, jutros ni temelja nije bilo

Dina mi, jutros ni temelja nije bilo

Odnio je sve bitke, i one sa monarhijom, koja je sve bliža pohodu ka Crnom moru. Ona na svaki način nastoji udovoljiti Bošnjacima, čak će im podariti i dolazak cara. Car će posjetom udostojiti i Mujagin Mostar.
Poznati germanofili i uvaženi mostarski profesori napisaše pozdravni govor, koji će gradonačelnik naučiti naizust, i na svečanom dočeku kazati kao domaćinsku besjedu.
Mučio se Mujaga sa stranicom krasnopisa, koju su mu profesori čitali po tri puta na dan, ali je u glavi ostajalo malo od tih čudesnih riječi. Dva mjeseca se  hrvao. Lakše bi sagradio još jedan Mostar, nego naučio sve to, žalio se prijateljima. Primicala se besjeda a on postajao sve nespokojniji. Prevrši dolaskom dvorskog policajca, koji je tu da unaprijed osigura visočanstvo od kakvih izroda. Grubo nastupi, pa ga Mujaga zamrzi od prve, ali morade s njim u obilazak grada, da zajednički uoče sva moguća opasna mjesta. Krenuše fijakerom.
“Za Mostar je ovo prevelika vijećnica”, —kaza nezvan gost i upita: “Ko vam je ovo napravio i za koliko vremena”?
“Ja! —požuri da se pohvali graditelj, i doda —za osam godina”.
“Toliko dugo” —začudi se Bečlija i doda —”mi bi to, u Beču, za četiri godine”.
Kad stigoše do mosta Mujage Komadine, gradonačelnikovoga ponosa, saputnik se opet začudi, kaza:
“I ovakav most imate!? Za koliko njega napraviste”?
“Ja ga napravih, za jedanaest mjeseci. Moj je i projekat —ushićeno će Mujaga”.
“A mi bi to, u Beču, za pet mjeseci —posprdno i hladno će evropejski policajac”.

Do suza je povrijeđen graditelj, ujeo ga bečki kicoš i špijun, pa poželje da zaustavi fijaker i izbaci ga na ulicu, ali se ne usudi, ipak, u pitanju je velika zvijerka, kasnije se žalio prijateljima.
Uklipio Mujaga i ne progovara ni jedne. Ne popusti ni pred sljedećim uvredama. Jednu ne otrpje.

Pred velelepnom zgradom gimnazije, zaista, gost se iskreno zadivi. Kaza:
“Ne bih vjerovao da na Balkanu postoji ovakvo što. Kad je pravljena”?
“Ne znam, dina mi” —ozbiljnim glasom će Mujaga i nastavi —ne znam, ali, “jutros, kad sam prolazio na posao, još nije bilo temelja”.

Kaza pa pogledom ošinu saputnika, koji će domalo postati poslušan, pa i zadatak osiguranja obaviti po gradonačelnikovim savjetima.

P.S. Liskaluci su najčešće anegdote i legende vezane za događaje koji su godinama prepričavani na način da se često nešto (na)doda, promijeni ime glavnog junaka ili slično. Zbog toga skrećemo pažnji na činjenicu da ni ovi mostarski liskaluci nisu 100% autentični.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail