Home / Mostar / Dodjela certifikata u okviru VET obrazovanja

Dodjela certifikata u okviru VET obrazovanja

U Zavodu za školstvo Mostar danas u 14:00 sati bit će upriličena dodjela certifikata VET obrazovanja mentorima iz Mostara, Konjica, Čitluka i Međugorja za prvi krug obuke mentora praktične nastave u preduzećima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK).

“VET obrazovanje znači srednje stručno obrazovanje. Srednje stručno obrazovanje u zemljama Evropske unije podrazumjeva dvije lokacije učenja, a to je škola i firma. Ovaj sistem obrazovanja mi nastojimo u nekoj formi uspostviti i u našem kantonu”, rekla je Eldina Tipura projekt menadžerica.

Obuka je razvijena u saradnji Zavoda za Školstvo Mostar i Pedagoškog zavoda Mostar uz podršku projekta PrilikaPlus i Privredne komore Grada Mostara.

“Značaj ove obuke je ustvari približavanje školskog sistema sa privredom, to znači da bi po prilagođenim nastavnim planovima i programima koji su se radili u sklopu ovog projekta u Konjicu, Mostaru i Čitluku za određena zanimanja učenici na praktičnoj nastavi u firmi imali  čovjeka koji je prošao ovu obuku i koji bi imao osnove pedagoškog znanja za rad s djecom”, rekla je Tipura.

Ovo je prvi ciklus obuke i certifikate će dobiti 20 polaznika.

“Pedagoški zavod Mostar i Zavod za školstvo Mostar uz podršku privredne komore grada Mostara i programa PrilikaPlus koji finansira Švicarska ambasada su razvile obuke vodiča praktične nastave odnosno mentora koji se nalaze u preduzećima. Planirano je da učesnici odnosno ljudi iz kompanija steknu pedagoške osnove kako bi mogli raditi sa djecom”, dodala je Tipura.

 

“Polaznici dolaze iz različitih sektora, iz sektora metala, turizma i malodrvnog sektora. Imamo neke učesnike koji ne spadaju u ove sektore ali su bili zainteresirani za ovu temu”, rekla je Tipura.

Dodala je da se na proljeće  očekuje naredni ciklus obuke.

(Mostarski.ba)

 

Facebooktwittergoogle_plusmail