Home / Mostar / Dok se čekala reakcija iz Vlade došlo do raskola među Sindikatima

Dok se čekala reakcija iz Vlade došlo do raskola među Sindikatima

Vlada je raspravljajući Informaciju Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite u vezi sa zahtjevom sindikata uposlenih u zdravstvu u HNK, usvojila Zaključak da, zbog činjenice kako se radi o vrlo složenom pravnom i finansijskom izazovu, resorno Ministarstvo i Ured predsjednika Vlade u roku od deset dana organizuju sastanak na koji će pozvati predstavnike Skupštine, Ministarstva finansija i Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, predstavnike osnivača zdravstvenih ustanova- Grada Mostara i općina u HNK, menadžmente zdravstvenih ustanova, te predstavnike suosnivača – Vlade F BiH, te Vlada Zapadnohercegovačkoog i Srednjobosanskog kantona i njihovih zavoda zdravstvenog osiguranja, kako bi zauzeli stav o sindikalnim zahtjevima i dogovorili sastav pregovaračkog tima, koji će pregovore sa sindikatima započeti 26. februara 2018. godine. Još jednom je istaknuto kako je finansijski okvir u kojem Vlada HNK može rješavati problematiku zdravstva usvojeni Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK za 2018. koji iznosi oko 131 milion KM.
Također, je naglašeno kako je neophodno racionalizirati poslovanje i harmonizirati iznose plaća u zdravstvu HNK, s obzirom na činjenicu da HNK ima najveći broj uposlenih zdravstvenih radnika i uposlenih u zdravstvu u odnosu na broj stanovnika u F BiH, te se iz sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja izdvaja najveći postotak za njihove plaće.
Predsjednica Sindikata doktora medicine Kristina Bevanda rekla je da će se o ovome izjasniti tek kada dobije pismenu obavijest iz Vlade.
U međuvremenu su se oglasili iz Nezavisnog strukovnog sindikat radnika u zdravstvu HNK-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar . Ističu da su njihove kolege iz Sindikata doktora medicine i stomatologije zahtjevale od Vlade da se njihovi zahtjevi rješavaju odvojeno od zahtjeva ostalih zdravstvenih radnika.
Iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK ovog kantona javnost su obavijetili kako njihov predstavnik Osman Tufek nije službeno ni pozvan na nedavno Mirovno vijeće, ali je i nepozvan otišao na sjednicu. Bez obzira na to, grubo je odstranjen sa iste, čime se, kako su poručili, medicinskom osoblju oduzelo pravo na generalni štrajk.
“Onemogućivši učestvovanje u postupku mirenja Vlada HNK-a je dovela naše sindikate u nezavidnu situaciju da pravno niti možemo održati niti ne održati najavljeni generalni štrajk. Ovim putem želimo istaći i nekolegijalnost kolega u Sindikatu liječnika i stomatologa koji su, prema dosad dobivenim informacijama, zahtijevali da naši sindikati ne učestvuju u postupku mirenja, a na što je Vlada očigledno pristala. Podsjećamo da naši sindikati okupljaju značajno više radnika u zdravstvu od onog što okuplja Sindikat liječnika i stomatologa”, ističu iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar.

Članovi tih sindikata su, kako ističu, medicinske sestre i tehničari, zdravstveni suradnici (psiholozi, logopedi, defektolozi, socijalni radnici), ekonomisti, pravnici, informatičari, administrativni radnici, čistačice, portiri i drugi.

“Smatramo da su svi oni važni za adekvatno funkcioniranje zdravstvenih ustanova u HNK”, istakli su iz ova dva Sindikata.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail