Home / Mostar / Doktori poručili: Mi ne odustajemo

Doktori poručili: Mi ne odustajemo

Sindikat doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) poručio je sa vanredne pres-konferencije, koja je u utorak održana u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar, da neće odustati od svojih zahtjeva. Štaviše, sindikat će, uprkos jučerašnjoj zabrani i prekidu njihovog generalnog štrajka, pokrenuti i novi štrajk.

Predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK-a, dr Kristina Bevanda saopćila je novinarima da je u ponedjeljak stiglo Rješenje Općinskog suda Mostar, kojim se juče ujutro pokrenuti generalni štrajk proglašava nezakonitim, te da je donesena mjera osiguranja, kojom se zabranjuje daljnje organiziranje i provođenje svih aktivnosti oko generalnog štrajka.

Dr Bevanda je navela da je Sindikat nakon što su dobili Rješenje Suda konsultirao svoj advokatski tim, koji se – kako kaže – sastoji od iskusnih pravnih stručnjaka.

Zabrana štrajka – “apsurdna”

“Rekli su da nikad u životu nisu vidjeli tako nešto, da takvo rješenje je apsurdno od prve do zadnje rečenice, da je prekršen niz procedura kojom je trebalo da ide i donesena je neka konačna odluka, koja se nije smjela donijeti, barem bez da se sindikat ljekara izjasni o razlozima, o tome da li je ispoštovao proceduru Zakona o štrajku i Zakona o radu kada je pokrenuo generalni štrajk”, naglasila je dr Bevanda.

Ona je prenijela stav advokatskog tima kako je Sud donio mjeru zabrane štrajka, “bez da je iko to tražio”, te da “Vlada (HNK) u svom prijedlogu uopće nije to tražila”, kao i da je sud išao mimo zahtjeva i opredijelio se za jednu stranu, “iako i to od njih niko nije tražio”.

“Prvi korak je trebao da bude da se donese privremena mjera osiguranja, koja se može donijeti bez ročišta, a potom tek mjera osiguranja nakon organiziranog ročišta, a najapsurdnije od svega toga je što je ovaj štrajk već proglašen nezakonitim”, rekla je dr Bevanda.

“Ispoštovali smo proceduru”

U Rješenju suda, kaže dr Bevanda, se optužuje sindikat da je krenuo u generalni štrajk bez da se organizira mirovno vijeće. Dr Bevanda tvrdi da je sindikat ljekara 12 dana prije početka generalnog štrajka predao zahtjev za mirovno vijeće Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne zaštite, sa imenima dva člana Mirovnog vijeća sa strane sindikata i dva člana sa liste ispred Ministarstva, te da su zatražili proces mirnog rješavanja spora.

Predsjednica sindikata ljekara HNK je još kazala da su još jednom za tih 12 dana upozorili Ministarstvo da se ne organizira Mirovno vijeće, što je svojevrsna odluka da vlasti nisu za mirno rješavanje spora i da doktori mogu krenuti u generalni štrajk. “Jer tako bi svaki štrajk bio onemogućen. Ne organiziraju vam Mirovno vijeće i ne možete da krenete u generalni štrajk”, naglasila je Bevanda.

Demantovala je i navode da nisu potpisani sporazumi o poslovima sa neodgodivim bolestima, tj. stanjima koja se moraju obrađivati u toku generalnog štrajka. Dokazi koje je Vlada HNK dostavila sudu, tvrde takođe u sindikatu ljekara, su zapisnici i odluke sa Mirovnog vijeća od prethodnog generalnog štrajka, koji je završen.

Savjet advokatskog tima je da štrajk bude obustavljen, te da odluka suda vrijedi dok ne bude oborena. “U skladu s tim, advokatski tim će priložiti žalbu na ovo Rješenje, pisaće se predsjednici Suda i većim instancama od sutkinje koja je ovo rješenje donijela”, dodala je dr Bevanda, te kazala kako njihov advokatski tim smatra da će se odluka Suda “vrlo lako oboriti”.

600 doktora “ogorčeno”

Najavila je da će tokom ove sedmice zasjedati Upravni odbor Sindikata doktora medicine i stomatologije i odlučiti o daljnjim koracima, a rečeno je i da “jedan zabranjeni generalni štrajk ne znači da mi ne možemo pokrenuti novi”. Ljekari kažu i da je oko 600 članova sindikata ogorčeno i da ne planiraju obustaviti svoje aktivnosti ili odustati od svojih zahtjeva. Rekla je i da je poseban Kolektivni ugovor ono ispod čega ljekari neće ići.

“Deset godina nismo dobili povećanje plata jedini u ovoj državi i mi bi sad trebali nastaviti tako i s tim istim ljudima pregovarati i s tim istim ljudima biti u istom kolektivnom ugovoru? Nema šanse”, rekla je, takođe, Bevanda.

Dr Marina Berberović, čelnica sindikata ljekara u SKB Mostar rekla je da su doktori uporni u svojim zahtjevima zbog razlika u platama u pojedinim kantonima. “Dosad u šest potpisanih kolektivnih ugovora u kantonima je raspon plata do osnovne plate 2200 KM, koja će biti za ljekare u recimo Zeničko-dobojskom kantonu do kraja godine. Plata specijaliste u našem kantonu je 1300 maraka. To su razlike osnovnih plata, oko 1000 maraka, a sa dežurama i više”, kazala je dr Berberović.

(StarMo.ba/Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail