Home / Foto / Foto: 25. godišnjica formiranja Prve mostarske brigade

Foto: 25. godišnjica formiranja Prve mostarske brigade

Jedinstvena organizacija boraca (JOB) Grada Mostara obilježila je u petak uveče dvadeset i petu godišnjicu formiranja Prve mostarske brigade Armije R.BiH, piše Starmo.

Bivši pripadnici ove vojne formacije, koja je u ratu odbranila Mostara, okupili su se na mostarskim Šehitlucima, gdje su odali počast svojim poginulim suborcima. Predstavnici komande i svih jedinica iz sastava Prve mostarske brigade, položili su cvijeće na Spomen ploču na Šehitlucima.

Potom je održana Svečana akademija u Sali Narodnog pozorišta.  Moderator Svečana akademije Sead Đulić, nekada i sam pripadnike ove jedinice, je prisutne pozvao na jedinstvo kakvo je bilo ratu, jer je tako nešto sada najpotrebnije.

Tom prilikom je ukazano na ulogu i značaj Prve mostarske brigade u okupljanju patriota, te odbrani Mostara, ali i ovog dijela Bosne i Hercegovine. Pretača Prve mostarske brigade bio je Samostalni bataljon odbrane Mostara, kao i druge vojne formacije koje su nastale na prostoru nekadašnje opštine Mostar.

Zbog hrabrosti svojih pripadnika Prva mostarska brigada je prvo proglašenom ‘Slavnom’, a zatim i ‘Viteškom’. Više njenih pripadnika odlikovano je najvišim ratnim odlikovanjima.

(Mostarski.ba/Starmo)

Facebooktwittergoogle_plusmail