Home / Foto / FOTO: Bijeg iz grada – Jahorina
foto: www.mostarski.ba

FOTO: Bijeg iz grada – Jahorina

Priroda je Jahorini podarila svu raskoš koju je imala: brojne izvore i potoke, šume i mirisne livade, prekrasne predjele preko kojih vode planinarske staze…

Jahorina je smještena u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine i nalazi se u nizu dinarskih planina Čvrsnice, Prenja, Bjelašnice, Treskavice i Zelengore. Dužina masiva Jahorine iznosi 30 kilometra. Najviši vrh je Ogorjelica sa 1916 metara nadmorske visine.

Danas je jedan od najpopularnijih zimskih sportsko-rekreativnih centara na Balkanu, a ubrajaju je i u jednu od ljepših planina Evrope. Ne tako davno, Jahorina je bila pozornica zimskih Olimpijskih igara, koje su se 1984. godine održavale u Sarajevu. Na stazama ove olimpijske ljepotice takmičila su se tada najpoznatija skijaška imena.

Na Jahorini se sukobljavaju tople mediteranske sa hladnim kontinentalnim vazdušnim masama zbog čega Jahorina ima povoljnu i zdravu klimu sa temperaturama koje i zime i ljeta čine ugodnim za boravak.

Dakle, ne zna se da li je Jahorina privlačnija zimi kao sniježna ljepotica ili ljeti kao mirisna bašta puna cvijeća i zelenila. U toku cijele godine, Jahorina ima mjesta i za skijaše, apliniste i za sve ljude kojima je potreban ugodan i miran odmor.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail