Home / BiH / FOTO: Bijeg iz grada – Radimlja
foto: www.mostarski.ba

FOTO: Bijeg iz grada – Radimlja

Nekropola Radimlja spada u najvrednije spomenike srednjovjekovnog perioda u Bosni i Hercegovini.

Većina nadgrobnih kamenova – stećaka datira iz 15. i 16. stoljeća, o čemu svjedoče natpisi na jednom od spomenika članova porodice Hrabren-Miloradović, koja je u ovom razdoblju gospodarila oblašću Mostara, Stoca i Popova, a koji su sahranjeni na Radimlji.

Prema podacima iz 1967. godine, nekropola je brojala ukupno 133 primjerka. Izgradnjom ceste Čapljina – Stolac, u periodu austrougarske uprave, nekropola je presječena, tako da je 11 primjeraka ostalo na sjevernoj, a svi ostali na južnoj strani puta. Pretpostavlja se da je tom prilikom uništeno 20-ak spomenika.

Spomenici ove nekropole su svrstavani i orijentisani u smjeru sjeverozapad – jugoistok. Od ukupnog broja, 63 su ukrašena. Dekoracije na spomenicima sa Radimlje izvedene su u plitkom reljefu, tehnikom urezivanja ili kombinirano.

Najljepše ukrašeni oblici su sljemenjaci i visoki sanduci. Natpisi se pojavljuju na pet spomenika. Područje je ugroženo nezakonitom gradnjom objekata i smetljištem u neposrednoj blizini, kao i neodržavanjem.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail