Home / Foto / FOTO: Članice alternativnog teatra JU OŠ „Drežnica“ nastupile u Srebrenici

FOTO: Članice alternativnog teatra JU OŠ „Drežnica“ nastupile u Srebrenici

Članice alternativnog teatra JU OŠ „Drežnica“, Drežnica (Mostar),  9. februara 2017. godine u Srebrenici, performansom „Majka Srebrenice“ otvarile su zvanični dio programa Muzeja stalne postavke “Srebrenički genocid – neuspjeh međunarodne zajednice” u Memorijalnom centru Potočari.

Prije izvođenja preformansa prisutnima se obratila Amila Macić u ime učenika OŠ „Drežnica“:

„Uvaženi gosti i poštvani domaćini. Čast nam je da ove trenutke dijelimo sa vama. Ne zaboravljajući prošlost, ali gledajući s nadom i povjerenjem u budućnost, želimo poslati jasnu poruku da žrtve genocida nikada neće biti zaboravljene. Mi, djeca, čuvat ćemo sjećanje na dane kada se svijet dijelio na dvoje… Na one koji su činili zlo… I na one koji su se branili od zla.“

U ime Pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, Memorijalnog centra Potočari  i svih organizatora manifestacije poklon učenika OŠ „Drežnica“ Ena Bećić i Edina Bečić uručile su Sadiku Ahmetoviću, predsjedniku Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari.

„Umjetničko djelo na kojem je motiv stećka s podignutom rukom sa lokaliteta Radimlje, podignutom rukom ljudska duhovnost postaje prisutna ovdje i u sadašnjici, i stihovi Maka Dizdara na bosančici „Ova ruka kaže ti da staneš / i zamisliš se nad svojim rukama“, su znak zahvalnosti i poštovanja prema Srebrenici, simbolu stradanja nevinih žrtava od kojih su neki bili i vršnjaci učenica koje izvode performans“, izjavila je Edita Kevro.

Članice alternativnog teatra JU OŠ „Drežnica“, Drežnica, Amila Macić, Edina Bečić i Ena Bećić, izvele su performans „Majka Srebrenice“ koji je ostavio izuzetan emotivan utisak na sve prisutne. Autorica teksta „Majka Srebrenice“ je Binasa Hajrović, a performans je autorsko djelo prof. Edite Kevro voditeljice Alternativnog teatra OŠ „Drežnica“.

Performans je posvećen svim majkama Srebrenice koje su nadljudskom snagom podnosile sve nedaće i snagom majčine ljubavi pokazivale dostojanstveno u borbi s najvećom tugom majčinog srca, ali i  žtrvama genocida sa porukom da sve majke i nevine žrtve genocida nikada neće biti zaboravljene.

Učenice su u pratnji majki predstavnica Pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa” položile cvijeće u mezarju Memorijalnog centra Potočari, odale dužnu počast žrtvama genocida  i upisale se u Knjigu žalosti.

Muzej i stalna postavka “Srebrenički genocid – neuspjeh međunarodne zajednice” je nastao u saradnji holandskog Memorijalnog centara Kamp Westerbork, Memorijalnog centra Potočari i holandske mirovne organizacije Pax. Nalazi se u renoviranoj zgradi nekadašnje komande holandskog bataljona UNPROFOR-a  i dio je projekta koji finansira Ambasada Holandije u BiH.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail