Home / Foto / FOTO: „Dani mevluda i zikra“ u Blagaju
foto: www.mostarski.ba

FOTO: „Dani mevluda i zikra“ u Blagaju

Centralna manifestacija Dani mevluda i zikra započela je jutros na Tekiji u Blagaju učenjem Kur’ana hafiza Jusufa ef. Bećaja, Mirsada ef. Fale i Mustafe ef. Čolakhodžića, Uvodno ašare održao je hafiz Emin ef. Tucović.

Uvodne riječi uputio je moderator Hasan Eminović, a prisutnima se obratio i muftija mostarski Salem ef. Dedović te reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Održani su i mevludi na turskom (šejhovi i derviši) i bosanskom (hafiz Emin ef. Tucović, hafiz Jusuf ef. Bećaja, Mirsad ef. Fale, Muhamed ef. Purišević, Jusuf ef. Kafadar, Suljo ef. Cikotić, Sadet ef. Bilalić), te proučena dova i ašare.

Tradicija dovišta, zajedničkih masovnih molitvi, u BiH je, kako ističu historičari, starija od dolaska Osmanlija na ove prostore. Ljudi su je vezali za ono što je njihova veza s Bogom, kojeg trebaju, kojem zahvaljuju, u koga vjeruju, kome se mole, kojeg obožavaju i od koga pomoć traže. Dova je svojevrsna veza s rodnom grudom, a dovište na vrelu Bune smatra se jednom od najjačih veza sa historijom bh. vjernika, sa onim osobama koje su zaslužne za utemeljenje ove tradicije.

Tradicija godišnjeg okupljanja i godišnjeg dovišta u Blagaju održala se sve do 1925. Iste godine umro je i posljednji njen šejh. Tekija je od tada, više-manje, postala samo turistička atrakcija, ali ni turizmu između dva rata se nije poklanjala dovoljna pažnja. No, tradiciju blagajskog mevluda, kolokvijalno poznatog kao derviški mevlud, obnovili su 1975. šejh Fejzulah ef. Hadžibajrić, u ime Tarikatskog centra, i mostarski muftija Seid ef. Smajkić, u ime institucija IZ u BiH.

U posljednja četiri desetljeća ova tradicija je poprimila međunarodni karakter. Tradicionalnom mevludu, koji se, prema kalendaru Rijaseta IZ u BiH, organizira svake druge subote u maju, učestvuje od 20.000 do 40.000 vjernika.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail