Home / Foto / FOTO: Dvanaesta međunarodna konferencija “Jedinstvo i razlike u Evropi”
foto: www.mostarski.ba

FOTO: Dvanaesta međunarodna konferencija “Jedinstvo i razlike u Evropi”

Međunarodni forum Bosna, uz saradnju i podršku više organizacija iz zemlje i svijeta, organizovalo je Dvanaestu
međunarodnu konferenciju Jedinstvo i razlike u Evropi.

Taj multidisciplinarni naučni skup održan je od 30. jula do 1. augusta 2017. godine. u Hotelu Bristol.

Tema ove konferencije bila je “Migracije i kriza evropskog identiteta”, dok je program konferencije organizovan u tri naučna područja:

(1) Religija, identitet i društvo;
(2) Migracije i kriza evropskog identiteta;
(3) Evropski unutarnji i vanjski drugi

Prvog dana, u nedjelju, Fikret Čaušević održao je inauguralno predavanje, a moderator je bio Rusmir Mahmutćehajić.

U ponedjeljak, drugog dana, predavanja su održali Azra Hromadžić i Slobodan Prosperov Novak, dok je moderator bio Mile Babić.

Održani su i paneli na teme:

Religija, identitet i društvo u kojem su učesnici bili Desmond Maurer, Mile Babić i Rusmir Mahmutćehajić, a moderator je bila Džamna Duman.

Migracije i Europska kriza identiteta na kojoj su učestvovali Paul Ballanfat, Fikret Čaušević, Danica Šimunović, Dragan Umek i Klaudio Minka, dok je moderator bio Aleksandar Bošković.

Evropski vanjski i unutrašnji drugi na kojoj su prezentirali Aleksandar Bošković, Nerin Dizdar, Elvis Mujagić i Ismeta Ćurkić, a moderator je bio Asim Zubčević.

Prezentacije su izlagali i Asim Zubčević, Ivako Marković, Lejla Nakaš, Sonja Biserko, Amra Hadžimuhamedović, Fatima Mahmutćehajić, Mirsad Kunić, Aida Bičakčić, Carl Haddrell and Bedrija Imamović.

U toku drugog dana programa prezentovane su i knjige Mile Babića “Temelj na pitanje suvremene filozofije”, Rusmira Mahmutćehajića “Hvalske ljestve: U znanju i voljenju” te “Sarajevo in the world” autora Džamne Duman, Asima Zubčevića i Mirsada Kunića.

(Mostarski.ba)

 

Facebooktwittergoogle_plusmail