Home / Biznis / FOTO: Gradonačelnik grada Mostara Ljubo Bešlić otvorio naučno-stručnu konferenciju „SFERA 2017: Tehnologije betona“

FOTO: Gradonačelnik grada Mostara Ljubo Bešlić otvorio naučno-stručnu konferenciju „SFERA 2017: Tehnologije betona“

Međunarodna naučno – stručna konferencija pod nazivom “Sfera 2017: Tehnologije betona” okupila je više od 400 privrednika i preduzetnika iz cijele regije.

Konferenciju je otvorio gradonačelnik Grada Mostara, gospodin Ljubo Bešlić, koji je istakao važnost skupa za sve učesnike, te naglasio kako mu je izuzetna čast što je prisustvovao i otvorio manifestaciju ovog tipa u Mostaru.
Inače, konferencija koju četvrti put za redom organizuje kompanije “Sfera” iz Mostara jedina je konferencija ovog tipa koja se održava u BiH, dakle iz oblasti građevinarstva.
Konferencija je dvodnevnog karaktera, a ovaj put organizovana je u saradnji sa Građevinskim Fakultetom Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, Tehnološkim Fakultetom Univerziteta u Tuzli, te Građevinsko Arhitektonskim Fakultetom Univerziteta u Nišu.

Na konferenciji su se iznosile regulative i standardi u oblasti tehnologije betona, ali i prezentirala dosadašnja iskustva u procesu izgradnje objekata i preispitala naučna i tehnološka dostignuća. Također, preispitala su se i profesionalna opredjeljenja u kontekstu proizvodnje i primjene materijala za  spravljanje betona, njihove prednosti i uslovi za primjenu, kao i mogućnosti za poboljšanjem.

Cilj organizovanja konferencije i diskusije stručnjaka jeste razmjeniti određena znanja i iskustva u različitim oblastima inžinjerstva, kao i otvaranje mogućnosti uspostavljanja međunarodne i domaće saradnje.

Konferencija se sastoji iz dva dijela. U prvom dijelu prezentovali su se naučni, pregledni i stručni radovi, a u drugom savremene tehnologije i proizvodi u domenu proizvodnje betona, te materijala kao komponenti za spravljanje svježe betonske mase.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail