Home / Foto / FOTO: Izložba „Endemske i rijetke biljke grada Mostara”
www.mostarski.ba

FOTO: Izložba „Endemske i rijetke biljke grada Mostara”

Sinoć je u Centru za kulturu otvorena izložba „Endemske i rijetke biljke Grada Mostara”.

Autori fotografija i likovnih radova su Aldin Boškailo, Lejla Boškailo-Obradović, Munib Obradović i učenici Karađoz-begove medrese, a izložbu su organizovali Karađoz-begova medresa i Unija studenata Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Mnogobrojnim prisutnim dobrodošlicu je poželio direktor Centra za kulturu Senad Suljić, a obratili su se i magistar Aldin Boškailo kao i direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid Tulek.

“Bosna i Hercegovina je izuzetno bogata endemičnim biljkama. Na prostoru BiH registrovano je oko 500 endemičnih biljaka, od toga se oko 250 biljaka nalazi na planinama oko Mostara. To su prvenstveno planine Prenj, Velež i Čvrsnica i zbog toga se ove planine nazivaju hercegovački endemni razvojni centri i smatraju se kao područja izuzetno velike biološke raznolikosti.”, rekao je Aldin Boškailo.

“Ljepota je dio nas, dio našeg života, kulture i tradicije stoga svi treba da čuvamo ono što je lijepo oko nas, u našem gradu, u našoj sredini, među našim prijateljima i svim građanima ovog grada i cijele BiH.”, izjavio je Aid Tulek.

Cilj ove izložbe jeste edukacija o endemičnim i rijetkim biljakama Mostara, jačanju svijesti o zaštiti okoliša i podsticanje na aktivno učestvovanje u rješavanju ekoloških problema na prostoru Mostara.

Izložba je namijenjena širokoj lepezi školstva, od osnovnog, preko srednjeg do visokog obrazovanja, kao i mnogobrojnim ljubiteljima prirode, kojih je iz dana u dan sve više i više. Izložbu je moguće pogledati u Centru za kulturu do 24. decembra.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail