Home / Foto / FOTO: Izložba povodom rođenja Dantea Alighierija

FOTO: Izložba povodom rođenja Dantea Alighierija

Šemsudin Zlatko Serdarević danas je, u Klubu Boemi na preko četrdeset izložaka, predstavio izložbu dokumentarne građe o istaknutom italijanskom i evropskom književniku Danteu Alighijeriju.

– Tri su razloga za ovu postavku. Danas se u cijelom svijetu obilježava Danteov rođendan, posebno u krugu društava koja nose njegovo ime. Nadalje, želio sam vratiti  u naš život nepravdeno zapostavljenog književnika svjetskog glasa  i konačno kao član podružnice Društva „Dante Alighijeri“ iz Sarajeva, osječao sam potrebu da i sam  pružim prilog za afirmaciju jedne takve veličine, istakao je autor na otvaranju izložbe.

Podsjetio je na referencijalne karakteristike danteove Božanstvene komedije koja se satoji od tri dijela – Pakao, Čistilište i Raj.

– Kako je odrastao u Firenci imao je čast da mu učitelj retorike bude Bruneto Latini, autor djela Tesoro, koje predstavlja ukupno enciklopedijsko znanje onog vremena. Zanimljivo je da su ga stranačke pristalice „crnih“ prognali iz rodnog grada zaprijetivši mu lomačom ako ne napusti Firencu.  Preminuo je u Firenci a pedeset godina poslije toga isti grad angažuje čuvenog književnika Giovannia Boccaccia da održi predavanje o značaju Božanske komedije, akcentirao je Serdarević.

Izložbu je otvorio mr. Danilo Marić naglasivši kako se ovom izložbom vraća u život ime i djelo neprevaziđenog književnika, filozofa i političara Dantea Alighijerija.

O djelu Dantea, pored mr. Marića, govorio je i prof. Damjan Šantić, podsjetivši na neprolazne i univerzalne vrijednosti Božanstvene komedije fokusirajući se na dio pod nazivom Pakao u kome je pjesnik snažno oslikao ne samo prostor pakla nego i manifestacije grješnika u njemu.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail