Home / Foto / FOTO: Javna tribina “Mladi – teret ili pokretači društva”
foto: www.mostarski.ba

FOTO: Javna tribina “Mladi – teret ili pokretači društva”

Sinoć je u Studentskom hotelu, u organizaciji Info-servisa za mlade, održana tribina “Mladi – teret ili pokretači društva”.

Na samom početku obratili su se aktivisti Info-servisa koji su upoznali prisutne o pojedinostima i aktivizmu Info-servisa. Nakon promocije uslijedilo je predavanje Edina ef. Mezita, a nakon jacije namaza i diskusija na temu “Mladi u džematu i problemi sa kojima se susreću” gdje su prisutni mogli iznijeti svoja iskustva kroz džematski aktivizam i boravak u džamijama.

“Teška vremena ne traju zauvijek, traju onoliko koliko treba. Traju onoliko koliko treba vama ili drugima u vašem životu. Zato se ne žalite da su preduga, da ste u njima ostali sami, da su vas uništila, da su oduzeti najbolji dijelovi vaših života, da su vas pregazila. Sve je to dio mnogo veće cjeline koju ćete upoznati iz jedne veće perspektive ako krenete u potragu za njom. Do tada nemojte se žaliti za teška vremena, zahvaljujte za njih.”, rečeno je na samom početku.

Edin ef. Mezit rođen je 10.3.1974. godine u selu Studenčica (općina Konjic), pohađao Osnovnu školu Osman Đikić u Mostaru, nakon čega nastavlja sa srednjoškolskim obrazovanjem gdje je završio Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Nakon srednje škole upisuje Fakultet islamskih nauka, odsjek Teologija, a svoje daljnje obrazovanje nastavlja na master studiju na pedagoškom fakultetu u Bihaću koji je uspješno završio ove godine. Za vrijeme ratnih dejstava i agresija na BiH bio je pripadnik Armije BiH, a 1993. godine bio je ranjen od strane HVO-a u Bijelom polju pri deblokadi. Od 1997 do 2001 godine obavljao dužnost imama u Karađoz-begovoj džamiji u Mostaru, a od 2003. godine je imam za područje juga Norveške sa naročitim fokusom za rad s mladima. Od 2004. do 2012. član je Glavnog odbora Islamske zajednice Bošnjaka Norveške, povremeni dopisnik “Preporoda” i “Aljazeere”. Godine 2016. u izdanju Centra za napredne studije objavio je prijevod sa engleskog jezika knjige “Nečasni savez” te aktivno priča engleski i norveški jezik.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail