Home / Foto / FOTO: Mostarci vježbali jogu na Španskom trgu
Međunarodni dan joge u Mostaru, foto: www.mostarski.ba

FOTO: Mostarci vježbali jogu na Španskom trgu

Danas je na Španskom trgu u Mostaru, u organizaciji Ambasade Indije, obilježen Međunarodni dan joge.

Prisutnima se obratio ambasador Indije Rahul Chhabra i Radmila Komadina glavna savjetnica gradonačelnika Mostara.

“Joga je prije tri godine proglašena, od strane Ujedinjenih Naroda, kulturnom baštinom svijeta. To je zaista dar ljudi čovječanstvu. Joga nije religija, nema nikakvih religijskih akontacija u jogi. Samo je vježba tijela i duha. Pomaže vam zadržati tijelo snažnim i um poletnim. Ovdje su dva učitelja iz Indije. koja će vam pokazati jogu. Jučer smo imali proslavu Međunarodnog dana joge u Gradskoj vijećnici u Sarajevu, onda smo produžili u Banjaluku gdje smo Dan obilježili u parku Petra Kočića, a danas smo ovdje na prekrasnom Španskom trgu.

Pored joge planirali smo vam pokazati i drugi aspekt Indije, a to je tradicionalna muzika i ples, kako biste dobili ideju Indije u nekom većem smislu. “, prisutnima je rekao ambasador za BiH Indije Rahul Chhabra

Prošle sedmice Trebinje je posjetila velika indijska delegacija i prisustvovala biznis forumu, a Grad Trebinje odlučio je otvoriti svoju kancelariju u Indiji, a Indija je odlučila otvoriti svoju kancelariju u Trebinju.”, rekao je ambasador Chhabra.

“Već treću godinu, tradicionalno, grad Mostar proslavlja Međunarodni dan joge. Kao što je njegova ekselencija spomenula, joga je već treću godinu zaštićena kao nematerijalna kulturna baština, a grad Mostar od 2005. godine ima zaštićenu materijalnu baštinu – Stari most. Upravo u tom kontekstu ovaj vid nematerijalne baštine dodatno obogaćuje ono što mi imamo”, rekla je Radmila Komadina.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail