Home / Foto / FOTO: Na sastanku sa privrednicima predstavljen Koncept razvoja Agro-industrijskog kompleksa Vrapčići – Mostar
foto: www.mostarski.ba

FOTO: Na sastanku sa privrednicima predstavljen Koncept razvoja Agro-industrijskog kompleksa Vrapčići – Mostar

Danas su se, u Centru za Kulturu, sa privrednicima sastali Bakir Izetbegović bošnjački član Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Premijer FBiH Fadil Novalić istakao je da je rukovodstvo SDA došlo u Mostar sa predstavnicima najjačih kompanija, kako bi se vidjelo da li mogu investirati u Hercegovinu. Pored ostalih tema na sastanku se razgovaralo i o konceptu razvoja Agro-industrijskog kompleksa Vrapčići – Mostar

AIK Vrapčići – Mostar je nekadašnji kompleks teksilnog kombinara Đuro Salaj, smješten na površini od 15 hektara zemljišne teritorije, na kojoj je locirano niz velikih fabričkih objekata ukupne površine od cca. 65.000 m2.

Kompanije RIMEKO d.o.o. je vlasnik kompleksa Vrapčići. Stručnjaci RIMEKO-a posljednjih nekoliko godina intenzivno rade na kreiranju pravilnog koncepta revitalizacije AIK-a. Taj razvojni koncept podijeljen je u dvije faze, koje se trebaju dogoditi u narednih 5 godina. Prva faza treba trajati godinu dana, a druga do kraja predviđenog roka.

Nakon implementacije ovog koncepta kompleks AIK RIMEKO – Vrapčići će dati veliki uticaj na razvoj agro-industrije cijelog HNK i BiH te će sigurno biti jedan od najboljih primjera savremenog načina vođenja sličnih poslova u svijetu.

Nakon realizacije prve faze koncepta, prema predviđanjima, biti će obezbijeđeno manje od 250 radnih mjesta dok će nakon implementacije druge faze biti otvoreno 1.000 novih radnih mjesta. Zaključeno je kako, u slučaju da se koncept u potpunosti realizira, je ukupni kapacitet zapošljavanja što stalnih, što sezonskih radnih mjesta, nakon obje faze RIMEKO koncepta vrlo blizu količini 1.500 – 2.000 novih radnih mjesta direktno zaposlenih u RIMEKO AIK Vrapčići – Mostar.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail