Home / BiH / FOTO: Naučni simpozij “Islamska duhovnost u filozofiji, nauci i umjetnosti”
foto: mostarski.ba

FOTO: Naučni simpozij “Islamska duhovnost u filozofiji, nauci i umjetnosti”

Jutros je u, organizaciji Centra za istraživanje i unaprjeđenje duhovne i kulturne baštine u Bosni i Hercegovini, započeo naučni simpozij “Islamska duhovnost u filozofiji, nauci i umjetnosti”.

Izlagači na simpozijumu, koji se održava u Tekiji u Stocu, su dr. Elvir Musić, doc.dr. Munir Drkić, književnik Filip Mursel Begović, dr. Amina Šiljak-Jesenković, prof.dr. Nevad Kahteran, prof.dr. Fahira Fejzić-Čengić, prof.dr. Fatima Lačević, književnik Mirsad Sinanović, prof. Enes Ratkušić, prof. Alija Dilberović, mr. Zajim Kruško.

“Tema Islamska duhovnost u nauci, filozofiji i umjernosti” je veoma izazovna. Nauka, umjetnost i filozofija su spojive sa Islamom kada su u službi čovjeka, odnosno, kad pomažu čovjeku u duhovnom uzdizanju.

Islam zauzima stav prema čovjeku kao biću koje se sastoji iz više komponenti i ne zapostavlja nijednu od njih, naprotiv svaku s posebnom pažnjom njeguje i razvije kako bi insan bio kompletna jedinka i čvrsta ličnost. Insistirajući na ibadetu, islam kod čovjek hrani duhovnu komponentu, izučavanjem nauke razvija razum, sportom i drugim tjelesnim aktivnostima razvija tijelo, a upućujući na umjetnost i ljepotu razvija lijepe osjećaje kod čovjeka.”, rekao je potpresjednik CID-a mr. Suad ef. Mujakić u svom obraćanju prisutnima.

Među zvanicama simpozijuma su i hafiz Mensur ef. Malkić koji se kao izaslanik Reis-ul-uleme obratio prisutnima i prenio selame zatim Mirsad Mujić direktor BH Pošta, Salmir Kaplan, Behlul Kanači savjetnik reisa IZ u Crnoj Gori, Mersed ef. Šabanović glavni imam Medžlisa IZ Stolac, Seid ef. Smajkić, hafiz doktor Munir Mujići Šejhbaba Halil Hulusija Brzina.

(Mostarski.ba)

 

Facebooktwittergoogle_plusmail