Home / BiH / FOTO: O Hercegovačkim džamijama i džematima u XX stoljeću
foto: www.mostarski.ba

FOTO: O Hercegovačkim džamijama i džematima u XX stoljeću

U povodu Dana džamija, a u okviru manifestacije Dani mevluda i zikra, Uprava za vjerske poslove, Muftijstvo mostarsko i Medžlis IZ-e Stolac danas su u Stocu organizovali tribinu, izložbu fotografija i projekciju dokumentarnog filma.

Tribina i otvaranje izložbe započelo je u 18:30 sati, nakon čega je u 20:30 sati uslijedila projekcija dokumentarnog filma “Fedžr-jutarnje rumenilo”, autora Mensuda Medara.

Na tribini o temi „Hercegovačke džamije i džemati u XX stoljeću“ govorili su muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH mr. Nusret Abdibegović i autor izložbe „Alem u prašini“ Hasan Eminović.

“Tema o Hercegovačkim džamijama i džematima u XX stoljeću je ogromna, izazovna i skoro netaknuta. Baška je pravda i ono što mi pod pravdom podrazumijevamo, a baška je pravo koje se temelji isključivo na dokumentima. Nažalost, malo smo mi Bošnjaci imali vremena da se fokusiramo na dokumente, da ih čuvamo, sistematiziramo i poslije upotrebljavamo kao čiste dokaze”, rekao je Hasan Eminović.

“Rijaset IZ 2000. godine, nakon rušenja Ferhadije džamije u Banjaluci, proglasio 7. maj Danom džamija, i to je sjećanje i događaj koji je potresao svakog pojedinca, jer u Banjaluci nije bilo agresije, a svih 16 džamija je porušeno. Takva je slika i u Trebinju. Sve ono što je povijest Bošnjaka došlo je u fazu rušenja, onda je Rijaset IZ donio dvije odluke. Prva, da se 7. maj obilježava kao Dan džamija u znak sjećanja na sve porušene džamije u prošlom ratu, druga odluka je da se na svakom mjestu gdje je bila džamija i gdje je porušena mora opet sagraditi džamija. Kada su sve džamije obnovljene, kako dalje raditi? Šta je osnovna zadaća? Predstavljanje Islama. Mi imamo sada tendenciju grubog, agresivnog Islama. Islam moramo ostaviti u rukama kompetentnih ljudi. Vjera čovjekova je u srcu, a čovjekova vjernička organizacija je u džematu. Islam je vjera kolektiviteta – džemata, ne može musliman biti muslimanom a da nije u džematu.”, rekao je Nusret Abdibegović.

“‘Ono što će doći i što dolazi bit će bolje, trajnije i hajirnije od onoga što je bilo’ – ja sam cijenio da nije bilo boljeg načina, od ovih ajeta, da poručim ovu poruku. Ja mislim da se mi razumijemo. Vi dobro razumijete, prošli ste kroz životno iskustvo drame koja se proživjela ovdje ’92., ’93. i poratnih godina, povratka ovdje, i borbe za svoj grad, dom, čaršiju i ove simbole našeg identiteta – duhovnog i kulturnog. Oni koji su to radili, rušenje, znali su koje su vrijednosti simbola, dobro su znali koja je u njima snaga. U duhovnim simbolima Islama, džamijama, tekijama i drugim vjerskim središtima krije se snaga i mogućnost organizacije džemata, zajednice, okupljanja, objedinjavanja, stvaranja socijalnog, društvenog, kulturnog, nacionalnog, vjerskog, jezičkog i svakog drugog identiteta jedne zajednice. Mi te potencijale nismo koristili. Mi smo ih prepoznavali. Danas je ovo vrijeme lijepe, ljekovite, darovite slobode koju imamo. Moramo ove kuće čuvati, tako što ćemo u njima srčanije razvijati sve ove izraze vjerskog života, primjerene vremenu.”, rekao je Salem ef. Dedović.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail