Home / Foto / FOTO: Obilježena 23. godišnjica pogibije iranskog novinara šehida Sejjida Muhammeda Husejna Nevaba
foto: www.mostarski.ba

FOTO: Obilježena 23. godišnjica pogibije iranskog novinara šehida Sejjida Muhammeda Husejna Nevaba

Islamska zajednica, u saradnji sa Ambasadom Islamske Republike Iran danas je organizovala program povodom obilježavanja 23. godišnjice pogibije iranskog novinara Sejjida Muhammeda Husejna Nevaba.

Program je upriličen poslije ikindije – namaza, u 16:27 sati, na mostarskim Šehitlucima, kod spomen turbeta podignutog u znak sjećanja na tog novinara.

Prisutnima su se obratili predstavnici Islamske zajednice mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović i muftija u penziji Seid ef. Smajkić, Mahmoud Heidari ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini te prijatelj poginulog novinara.

“U vrijeme potpune blokade Bošnjaka na istočnoj strani Neretve za sve nas je od velikog značaja bila činjenica da se svijet upozna sa patnjama kroz koje smo prolazili, da cijeli svijet vidi i čuje istinu o nama, o našoj kušnji. Brojne su televizijske ekipe i brojni novinari to učinili u naše ime. Ovaj grad im mora biti vječno zahvalan i njihova imena mora pamtiti. Mostar je karakterističan i po tome što su tokom rata između Armije BiH i HVO-a poginuli dopisnici iz dvije nam prijateljske zemlje. Nedaleko od Robne kuće HIT 29. januara 1994. godine poginuli su italijanski televizijski novinari Marko Lučeta, Alesandro Saša Ota i Dianđelo Pale i krajem augusta 1994. godine u zapadnom dijelu Mostara od strane hrvatskih ekstremista ubijen je iranski novinar Sejjid Muhammed Husejn Nevab. Prije dvije godine tokom posjete supruge preminulog opernog pjevača Luciana Pavarottija ovaj grad se prisjetio i odao počast poginulim italijanskim novinarima, danas se prisjećamo i šehida Huseina Nevaba”, rekao je Hasan Eminović na otvaranju.

“Sejjid Muhammed Husejn Nevab, iranski humanista i novinar ubijen je 28. augusta 1994. godine od strane hrvatskih ekstremista, obavljajući svoju dužnost u tzv. Zapadnom dijelu Mostara. Tijelo šehida Nevada je nakon silnih peripetija, 15 dana nakon njegove pogibije, razmijenjeno kada mu je klanjana dženaza ovdje na mostarskim Šehitlucima, a tijelo prevezeno u Iran.”, rekao je ef. Smajkić.

“Važno je da danas na ovaj dan, datum, imamo ovaj program sjećanja na ovog šehida, našeg brata iz Irana. Važno je da na ovaj način Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje, Mostar ne zaboravlja ljude koji nisu žalili sebe, ljudskosti, patriotizma svoje ljubavi da je ugrade u zdrave temelje budućnosti našeg zajedničkog grada. Ta žrtva je velika, valja je spominjati i sjećati se.

Zarad budućih naraštaja treba znati zbog koga i čega je podignuta ova spomen česma ovdje. Taj veliki, plemeniti insan došao je založiti svoj život ovdje u ovom gradu. Žrtva je velika, poruka je golema.”, rekao je muftija Salem ef. Dedović.

“Ja nisam tu da se obraćam kao političar, kao zvaničnik, već kao prijatelj šehida Navaba, a prijatelji smo od 6 godine. Zajedno smo se školovali, a zajedno i putovali sa istim namjerama u Bosnu i Hercegovinu. Poruka šehida Navaba ali i svih šehida je da smo svi mi Muslimani jedaki, da nema razlika između nas, svi smo kao jedno tijelo.”, rekao je prijatelj poginulog novinara, Muhamed Džafer Zardžani.

“Prijatelji koji su ranije održali govor ukazali su na neke stvari, ja ih želim još jednom potvrditi, trebamo se sjećati na ono što se ranije dogodilo, trebamo to prenositi na nove generacije, a ja želim dodati da kompletna svjetska javnost treba da uzme pouku iz tih ranijih događaja.

Da su iz ratnih dešavanja uzete pravilne i tačne pouke možda danas ne bi bili svjedoci srceparajućih razaranja širom svijeta.

Postoje struje koje moguće da danas sebe one zovu Islamskim, ali svjedoci smo dakle kakve sve zločine šire u raznim državama svijeta.

Zločin i genocid koji se danas dešava u Mijanmaru su također rezultat tog ekstremizma i određenih struja. Ono što se desilo i u BiH i to je rezultat ekstremizma.

Ekstremizam koji se ne boji da čini zločine i širi mržnju.

Međutim učenja svih religija kako Islama tako i Kršćanstva su čista naspram ovih zločina i ekstremizma. Isto kao što je izvorno Židovstvo čisto naspram zločina koji se danas čine od strane nekih u Izraelu.

Naše prisustvo na ovakvim programima šalje poruku svim onima koji imaju silu, dakle svim moćnicima, da imaju odgovornost i trebaju spriječiti ponavljanje Srebrenice i sličnih događanja.”, rekao je ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini  Mahmoud Heidari.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail