Home / Foto / FOTO: Obuka pripadnika Službe za zaštitu i spašavanje na vodi i pod vodom

FOTO: Obuka pripadnika Službe za zaštitu i spašavanje na vodi i pod vodom

Ambasada SAD-a Sarajevo – Tim za civilno-vojnu podršku, u aprilu ove godine obratio se  Upravi za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK s ciljem da  njihovi instruktori izvrše obuku pripadnika Službe za zaštitu  i spašavanje na vodi i pod vodom, formirane na nivou HNK.

Uprava za civilnu zaštitu  i vatrogastvo prihvatila je navedenu ponudu i predložila za obuku po dva pripadnika iz udruga građana „Klub za podvodne aktivnosti“ Mostar,  „Sportsko ekološka udruga Hercegoviona“ Mostar,  „Kajakaški klub“ Mostar  i „Ekološko-roniteljski klub Leut“ Mostar.

Obuka je provedena dana 31.05. i 01.06. 2017.godine. Prvi dan obuke pripadnici Tima za civilno-vojnu podršku održali su predavanje o spašavanju utopljenika u brzim vodama. Predavanje je održano u Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite, a u popodnevnim satima na lokalitetu iznad HE „Mostar“ izvršeno je praktično pokazivanje na suhom (bacanje konopca utopljeniku i zahvati oko hvatanja utopljenika).

Drugi dan obuke izveden je na jezeru HE „Mostar“, gdje su pripadnici Tima za civilno-vojnu podršku i pripadnici Službe za zaštitu  i spašavanje na vodi i pod vodom, teoretski dio obuke iz prethodnog dana odradili u vodi.

Mjesto izvođenja vježbe osiguravao je „Klub za podvodne aktivnosti“ Mostar s čamcem i roniocima.

Obuka je izvršena uspješno, te je po završetku iste  Tim za civilno-vojnu podršku,   učesnicima obuke dodijelio certifikate i torbe s opremom koja je neophodna za spašavanje utopljenika na brzim vodama.

Djelatnica Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo gđa. Nasta Vidović, po završetku obuke zahvalila se članovima Tim za civilno-vojnu podršku, te naglasila koje se mjere zaštite i spašavanja stanovništva i materijalnih dobara od prirodni nepogoda i drugih nesreća nalaze u nadležnosti ove Uprave  i izrazila nadu da će se ovakav vid saradnje nastaviti, tj. pružiti pomoć u obuci i opremanju organiziranih snaga zaštite i spašavanja u ovom Kantonu.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail