Home / Foto / FOTO: Otvoren prvi Mostar Gipsy Festival
foto: www.mostarski.ba

FOTO: Otvoren prvi Mostar Gipsy Festival

U Omladinskom kulturnom centru Abrašević u toku je Mostar Gipsy Festival. Po prvi put u Mostaru, ali i u BiH publici se predstavio  Koran Agan sa Amarom Češljarom i Edvinom Hadžićem.

Udruženje “Art Kuća”  prva je u našoj zemlji organizovala j festival posvećen romskoj muzici. Iako su Romi već stoljećima dio manjinskog naroda u BiH njihov način života je stereotipno prikazan na šaljiv ili previše površan način. Upravo protiv stereotipa i predrasuda o Romima valja se suprostaviti upoznavanjem njihove kulture i muzike, koja iako ima bogatu baštinu, do publike je došla kroz pogrešnu predodžbu o svojoj estetskoj vrijednosti.  Jedan ovakav Festival otvara drugačiju percepciju romskog kulturnog nasljeđa, izjavila  je članica  “Art Kuće”, Alisa Aksoj.

Etnicitet Roma razasut je diljem svijeta ali funkcionira kao jedna posebna duša, a upravo takva je i njihova muzika. Amaterskom entomuzikologijom Roma zainteresirao se i organizator ovog Festivla, Atila Aksoj, koji je ujedno kao i muzikant shvatio raznovrsnost i bogatstvo romske muzike. Bilo da se radi o geografskom području s kojeg dolaze, poput Mađarske, Španije, Turske, Grčke, ili muzičkih žanrova u koje unose svoj poseban tempo i stil, romska muzika je, prema riječima Atile Aksoja posebna duša svijeta.

„Muzičari koji kreću iz ovih korijena i koji vole tu muziku su strašno otvorena srca i žele da ta muzika  dalje živi i bude predstavljena ljudima. S jedne strane  kao muzika koja je za sve opuštajuća koja nosi jedan duh ljepote, a s druge strane iz muzičke perspektive, veoma zahtjevna muzika i zato se puno ljudi i ne bavi tom muzikom, zato što trebate sjediti i vježbati… sate i sate posvetiti toj muzici.“, rekao je Atila Aksoj.

Organizatori Mostar Gipsy Festivala nastojat će ovu muzičku poslasticu učiniti tradicijom kako u Mostaru tako i Bosni i Hercegovini.  Za sve zainteresovane organizovane  i muzičke   radionice i predavanja koje su besplatne za sve znatiželjne. Radionice i predavanje održat će se u 9h u Omladinskom kulturnom centru Abrašević.

Atmosferu sa koncerta prvog Gipsy festivala u Mostaru pogledajte u našoj fotogaleriji.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail