Home / Foto / FOTO: Otvorena izložba kaligrafije Selme Mekić
www.mostarski.ba

FOTO: Otvorena izložba kaligrafije Selme Mekić

Večeras je u prostorijama Kulturnog centra Kralj Fahd otvorena izložba kaligrafije autorice Selme Mekić.

Na samom početku otvaranja obratio se upravnik KC Kralj Fahd u Mostaru gospodin Velid Er Rešud, koji je i otvorio izložbu.

U sklopu programa pjevanjem sevdalinki nastupila je Anela Husković, dok je recitaciju izvela Svetlana Strugarević.

Selma Mekić rođena je 23.08.1990. godine u Novom Pazaru. Završila je medresu “Gazi Isa Beg” u Novom Pazaru. Diplomirala je na Fakultetu Islamskih nauka u Beogradu, odsjek za pedagogiju.

Prvi put se amaterski počela baviti kaligrafijom na prvoj godini medrese. 2010. godine biva nagažovana za kaligrafski rad na koricama Tirmizijine zbirke hadisa koju je u sedam tomova izdala izdavačka kuća El – Kelimeh u Novom Pazaru, kao i za logo njihovog kanala. U novembru 2014. godine, Selmini kaligrafski radovi izloženi su na kolektivnoj izložbi slobodnih umjetnika u Novom Sadu. 2015. godine u Turskoj upisuje kurs za profesionalnu kaligrafiju koju vodi profesor Ikramettin Karaman i dobija certifikat Kocali Univerziteta za fine umjetnosti. U skorijoj budućnosti planira upisati master studij iz oblasti kaligrafije u Turskoj.

Organizator izložbe je Kulturno-edukativni centar Sehara koji kontinuirano djeluje u zajednici kao projekat saradnje između Medžlisa IZ Mostar i Kulturnog centra Kralj Fahd. Osnovni cilj ovog centra je prepoznavanje potreba našeg društva te djelovanje u skladu s tim potrebama.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail