Home / BiH / FOTO: Otvorena vjersko-kulturna manifestacija “Dani stolačkih džamija 2017”
foto: www.mostarski.ba

FOTO: Otvorena vjersko-kulturna manifestacija “Dani stolačkih džamija 2017”

Večeras je u avliji Careve džamije svečano otvorena vjersko-kutlurna manifestacija “Dani stolačkih džamija 2017”.

Manifestaciju je otvorio glavni imam MIZ Stolac, Mersed ef. Šabanović, dok je specijalni gost večeri bio prof. dr. Šefik Kurdić. Upriličena je i dodjela Vakufnama, a nastpio je i hor Medžlisa IZ-e Čapljina.

“Večeras otvaramo važnu manifestaciju za Bošnjake Stoca. Manifestacija Dani stolačkih džamija 2017 je vjersko-kulturnog karaktera i sadrži 9 bogatih kako vjerskih tako kulturnih sadržaja. Cilj ove manifestacije jeste da očuvamo sjećanja ne samo na rušenje džamija nego i na obnovu džamija i drugih vjerskih objekata. Ovo je pokazatelj da mi ne obilježavamo samo poraze, samo rušenja i stradanja. Mi želimo da obilježavamo i obnovu i novi napredak i nove uspjehe i tim obilježavanjima, odnosno obnovom i gradnjom novih vjerskih objekata mi obnavljamo našu duhovnu snagu. Naši vjerski objekti treba i obnavljaju u nama novi vjerski život, obnavljaju ideju, zajedničke planove, naše jedinstvo i našu slogu, jer smo svjedoci da samo tako možemo uspjeti. Ove džamije koje smo obnovili svakako da su rezultat naših zajedničkih ciljeva, naše sloge, našeg jedinstva i naših zajedničkih planova. Ovo je poruka za budućnost da nastavimo graditi i obnavljati nove vakufske objekte.”, rekao je ef. Šabanović.

“Gotovo da nema manjeg grada u Bosni i Hercegovini, a da je iznjedrio više mislilaca, književnika i velikih umova. Inače mogli bi govoriti o onome Ikre bismi rabbikellezi halek – uči, čitaj, studiraj, analiziraj u ime Allaha. Ali vama nije to potrebno govoriti, to bi bilo potrebno govoriti drugima jer uče i čitaju da bi druge ubijali. Danas u svijetu mnogi uče i čitaju, konstruiraju najgora oružja, da bi druge ubijali, a kao što znate vjernici uče i čitaju kako Allah kaže Ikre bismi rabbikellezi halek – uči, čitaj, studiraj u ime onoga koji te stvorio, dakle ako u ime njega učiš i čitaš onda nema žrtava. Žrtve ne smiju biti, ako ima žrtava onda ne učiš nauku zbog čega bi trebao da je učiš, a mi nažalost smo svjedoci stalnih rušenja, ubijanja, rušenja mostova, kuća. To je manje-više nebitno koliko je rušenje ljudskih duša i ubijanja ljudskih života koje imamo u prošloj agresiji na BiH, ali i u čitavom svijetu.”, rekao je Kurdić.

Program manifestacije “Dani stolačkih džamija” nastavlja se i narednih osam dana.

Sutra, u subotu 19.8. u 11:30 sati, bit će upriličeno svečano otvaranje džamije u Dlancu. U nedjelju, 20.8., biti će upriličeno svečano otvaranje Spomen obilježja šehidima džemata Rotimlja nakon čega slijedi večer Vakifa. U ponedjeljak, 21.8. u 20 sati, u avliji Careve džamije bit će upriličeno večer sa Ibrahimom Kajanom “Krici i šaputanja” – prepravljanje historije i kraj razumne sadašnjosti. U utorak 22.8. u 19:30 sati klanjat će se akšam namaz na Starom gradu, nakon čega slijedi projekcija filma Jutarnje rumenilo autora Mensuda Medara, te druženje za omladinu. U srijedu, 23.8. u 17 sati, održat će se mektebska olimpijada za polaznike mekteba. U petak, 25.8. u 12 sati, u Carevoj džamiji u Stocu proučit će se dova svim vakifima Medžlisa IZ Stolac, a u 18 sati održat će se turnir u basketu na Aladinićima. U subotu, 26.8. u 20 sati, u bašči Gradske kafane održat će se kulturno-zabavni program na kojem će nastupiti KUD Blagaj. Zadnji dan, nedjelja 27.8. u 20 sati, pročit će se tradicionalni mevlud povodom godišnjice stradanaj Bošnjaka u džematu Borojevići.

(Mostarski.ba)

 

Facebooktwittergoogle_plusmail