Home / Foto / FOTO: Otvoreno Anale crteža u Centru za kulturu Mostar
www.mostarski.ba

FOTO: Otvoreno Anale crteža u Centru za kulturu Mostar

U Centru za kulturu Mostar večeras je svečano otvoreno 18. “Anale Crteža Mostar 2016.” svojevrsna smotra bh. crteža koja se tradicionalno od 1998. godine održavala u našem gradu. Zbog finansijskih poteškoća, Mostar prošle godine nije bio domaćin ove kulturne manifestacije,  koja je izmještena u Bihać. Zahvaljujući naporima novog menadžmenta Centra za kulturu, Anale crteža ove godine je ponovo vraćeno u Mostar.

“Potrudili smo se da Anale crteža ponovo vratimo u Mostar i tako nastavimo dugogodišnju tradiciju. Tako da je mostarska publika ponovo u prilici vidjeti likovne radove eminentnih umjetnika iz cijele BiH”, rekao je direktor Centra za kulturu Mostar Senad Suljić. “Ovo je samo jedan u nizu projekata Centra za kulturu Mostar i još jedan korak dalje”, dodao je Suljić, izražavajući nadu da će se ovakva druženja nastaviti i narednih godina.

U ime Udruženja likovnih umjetnika primjenjene umjetnosti prisutnima se obratila Mila Melanik.

“Vrijednost umjetničkog rada je danas dovedena u pitanje, u vrijeme povratka nekih sumnjivih ideja, zato je dužnost umjetnika i udruženja da o tome govore i da zastupaju ideje razumjevanja saradnje i da ne dopuste razgradnju i uništenje nivoa stečenih prava i ljudskih i stvaralačkih”, rekla je Melanik. Odluku žirija u čijem su sastavu bili Andrea Mekič, Avdo Žiga, Stjepo Gavrić, Hasan Čakar, Emir Osmić, Boris Hodak i Andrea Mekić, o proglašenim najboljim radovima prisutnima je saopštila historičarka umjetnosti Andrea Mekić.

Nagrada za klasični crtež dodjeljena je za rad “Put na Trebević” Adiju Karailu, ova nagrada prema njenim riječima ima i poticajnu ulogu, jer je riječ o veoma mladom umjetniku koji je tek završio akademiju. Karailo je , istakla je Mekić koristio izvanrednu tehniku pri radu grafitnom olovkom, riječ je o crtežu na pragu hiperrealizma.

“Grand Prix Mostar 2016.” pripao je Halilu Tikveši za višedecenijski doprinos likovnoj umjetnosti BiH.

“Anale crteža Mostar 2016.” otvorio je Edin Mušić predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. “Posebno me čini sretnim što se ova izuzetno važna kulturna i likovna manifestacija od državnog značaja ponovo vraća u Centar za kulturu i naš grad Mostar. Povratak Anala crteža u Mostar je i svojevrsni povratak našeg grada na kulturnu scenu BiH pa i regiona. Na neki način, ovo je prirodan tok stvari, jer je Mostar oduvijek bio jedan od važnijih likovnih centara BiH , kao i na području bivše Jugoslavije. Kulturni događaj ovakvog formata i sadržaja, kao i sam boravak umjetnika u Mostaru šalju pozitivnu poruku iz grada koji je nažalost posljednjih nekolilko godina grad političkih kriza i svojevrsnih zastoja. Upravo na ovakav način Mostar pokazuje svoju širinu i otvara vrata umjetnicima i svima onima koji mogu donijeti nešto novo, ljepše i kvalitetnije. Ova manifestacija kao i drugi kulturni događaji koje želimo organizovati u Mostaru i koji su već organizovani nesumnjivo imaju i imat će dalji utjecaj na razvoj kulture, sporta, ekologije i samog razvoja uređenosti našeg grada.

Vjerujem da ćete na nekim od izloženih djela prepoznati i tu dugo očekivanu nadu da se u Mostaru konačno stvari pokrenu s mrtve tačke i da Mostar izađe iz svojevrsne sive zone, rekao je Mušić, proglasivši “Anale crteža Mostar 2016.” otvorenim.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail