Home / Foto / Foto: Naučni skup o Džemalu Bijediću

Foto: Naučni skup o Džemalu Bijediću

Međunarodni naučni skup posvećen Džemalu Bijediću počeo je danas u Centru za kulturu Mostar, a povodom 100 godina od rođenja i 40 godina od smrti Džemala Bijedića.

Organizatori skupa su Fakultet humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ Mostar i Muzej Hercegovine Mostar.Skup je otvorila prof. dr. Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja koja je govorila o životu i djelu Džemala Bijedića.

U radu skupa učestuju i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, prof. dr. Sead Pašić, rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“ kao i nekadašnji predsjednik Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Raif Dizdarević.

„Opredijeljeni smo da nauka i struka kažu svoje i da svi koji se bave naukom, privredom ili vrše neku funkciju moraju da rade za prosperitet ljudi na ovim prostorima, a ne radi nekakvog ličnog interesa” rekla je ministrica Dilberović.

Rektor Univerziteta ‘Džemal Bijedić, profesor Sead Pašić je rekao kako je ovaj naučni skup prigodan način da se obilježi 100 godina od rođenja i 40 godina od smrti Džemala Bijedića.

„Danas smo o Džemalu Bijediću govorili sa jedne solidne vremenske distance i prikazali njego djelo u Jugoslaviji, ali isto tako značaj i za grad Mostar, za Hercegovinu i sve nas ovdje” rekao je rektor Pašić.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je istakao kako je Džemal Bijedić ostavio veliki trag na ovim prostorima.

„Smatram da je ovaj skup od iznimne važnosti da se u stvarnosti pokaže lik i djelo Džemala Bijedića , vremena u kojem je živio i radio, okolnostima jednopartijskog sistema i svemu onome što je bilo ograničavajuće” rekao je Bešlić.

Nekadašnji predsjednik Predsjedništva Savezne Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), Raif Dizdarević, je rekao da Džemal Bijedić u vrijeme dok je obavljao dužnost jugoslovenskog premijera, bio odmah poslije Tita po aktivnosti i utjecaju u diplomatiji.

U okviru skupa otvorena je i izložba fotografija  o političkom i društvenom djelovanju Džemala Bijedića.

(Mostarski.ba)
Facebooktwittergoogle_plusmail