Home / Foto / FOTO: Poetsko-likovno veče Vesne Oborine u Centru za kulturu
foto: mostarski.ba

FOTO: Poetsko-likovno veče Vesne Oborine u Centru za kulturu

Večeras je u Centru za kulturu upriličeno poetsko-likovno veče dr. Vesne Oborine. Oborina je predstavila svoju novu knjigu poezije pod nazivom “I kamen dušu ima” koja je ujedno i njena jedanaesta objavljena zbirka, a osim poezije za odrasle ova pjesnikinja piše i haiku, te poeziju za djecu.

Promociju knjige Vesne Oborine pratila je i njena 32. po redu samostalna izložba slika. Ovog puta, publici su predstavljeni akvareli mada u svom likovnom izričaju umjetnica često koristi i ulje, pastel, akril.

Moderatorica večeri bila je Vjera Bojanić, pjesnikinja iz Podgorice, a gošća večeri je bila profesorica i književnica Alma Fazil – Obad.

U ime direktora Centra za kulturu riječi dobrodošlice prisutnima je uputio Dario Terzić.

“Ovih dana imamo puno kulturnih dešavanja, ja ću vas pozvati da i sutra posjetite jednu jako zanimljivu izložbu, a večeras smo ovdje zbog Kamena i njegove duše i duše naše Mostarke dr. Vesne Oborine.”, rekao je Terzić.

“O Vesni kao pjesnikinji rečeno je mnogo. To je logično ako na umu imamo da je ovo njena 11 zbirka poezije.

Selim Brnović je zapisao ‘Kada bi više knjiga savremene poezije brojnih stihotvoraca, ali bez potpisa, upoređivali i analizirali siguran sam da bi sve one dojmile se kao djelo jednog te istog pisca bez posebne tvoračke prepoznatljivosti, ali za poeziju Vesne Oborine to se ne bi moglo reći.'”, rekla je Vjera Bojanić.

“Kada govorim o Vesni moram reći da ona sa toliko poleta, sa toliko strasti, sa jako puno mladalačkog elana priča o svojim djelima. Njen talenat je doista osebujan. Talenat je kao vod, on uvijek mora naći neki prostor gdje će probiti i poteći prema svima nama, a kod Vesne su tako snažne i tako tanane, u isti mah, emocije da ih ona nesebično dijeli sa svima nama što mislim da i jeste smisao poezije. Posebno u jednom vremenu koje nije nimalo poetično, u vremenu sveopćih ljudskih patnji.”, rekla je Alma Fazil-Obad.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail