Home / Foto / FOTO: Predavanje „Zagubljena snaga muslimana“ u Studentskom hotelu
www.mostarski.ba

FOTO: Predavanje „Zagubljena snaga muslimana“ u Studentskom hotelu

Večeras je u Studentskom hotelu Mostar održana tribina na temu “Zagubljena snaga muslimana”.

Gost predavač na tribini bio je dr. Nezir Halilović, šef odjela za vjeronauku Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice, i profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici.

Tribinu je organizovao Info-servis za mlade u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Mostar.

Tribina je protekla u dosta opuštenoj atmosferi jer je dr. Halilović imao za cilj da se spusti sa akademskog nivoa na nivo koji je razumljiv svakom uzrastu, a tome je doprinijela i doza humora koju je Halilović provlačio kroz cijelo ovo druženje.

Uvaženi gost se tokom svog izlaganja fokusirao na tumačenje isključivo jedne rečenice iz hadisa kojeg od Ebu Hurejre, r.a., prenosi Muslim, a ona glasi: „Jak vjernik je bolji i Allahu draži od slabog vjernika, a u obojici je dobro.“

Pobrojao je 7 tipova snage koje bi muslimani na osnovu ovog hadisa trebali da posjeduju, a to su: fizička, mentalna, vojna, ekonomska i intelektualna snaga, te brojnost i socijalni kapital. Svaku od snaga je detaljno pojasnio i argumentovao čvrstim dokazima te primjerima iz Poslanikovog, s.a.v.s., života, dok je u isto vrijeme povlačio paralelu sa citiranim hadisom.

Važnost ove tribine naglasio je i osvrtima na današnje stanje muslimana, te je, između ostalog, dodao da je nekome u interesu da se upravo o ovim stvarima nama ne govori.

“Zahvaljujemo se našem cijenjenom predavaču, doc. dr Neziru Haliloviću, na dolasku i predočavanju jednog doista osvježavajućeg načina razmišljanja, koji se u moru govora i predavanja o bitnoći imana svodi i na jednako bitnu drugu stranu našeg življenja i bitisanja, a to je ona dunjalučka.”, saopšteno je iz Info-servisa za mlade.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail