Home / Foto / FOTO: Predstavljanje „Mape džamija i džemata Muftijstva mostarskog“
foto: www.mostarski.ba

FOTO: Predstavljanje „Mape džamija i džemata Muftijstva mostarskog“

U okviru 42. manifestacije “Dani mevluda i zikra” večeras je, sa početkom u 20:15 sati, u Kulturnom centru (KC) “Kralj Fahd” u Mostaru predstavljena je “Mapa džamija i džemata Muftijstva mostarskog”.

Mobilna aplikacija sa podacima o džamijama, džematima i najvažnijim kulturno – historijskim spomenicima na području Muftijstva urađena je u suradnji sa Fakultetom informacijskih tehnologija u Mostaru.

“Naše muftijstvo je najposebnije, najspecifičnije, najizazovnije muftijstvo zato što se prostire na tako golemom, velikom, širokom geografskom prostoru. U ovoj današnjoj, administrativnoj-pravnoj, organizaciji države BiH to su tri kantona. Taj prostor je nepovezan, ispresijecan, a ovim projektom smo htjeli da sebi, nama, taj prostor učinimo bliskim. Da se identificiramo sa tim prostorom i cjelinama. I da približimo toliko udaljene tačke, da sve ove naše medžlise dovedemo na jedno mjesto. Ovime smo htjeli predstaviti i potencijal našeg Muftijstva, nas Bošnjaka, potencijal našeg naroda u cjelini, to nije samo duhovno-vjerski potencijal, to je obrazovni, historijski potencijal, to je naslijeđe, to je priroda, to je baština.”, rekao je muftija Salem efendija Dedović.

O samoj aplikaciji govorio je prof. Denis Mušić sa Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru. Naglasio je kako je fakultet prepoznao značaj ovog projekta i pokušao mu pružiti maksimalnu podršku. Mušić je također pozvao sve prisutne da se jave ukoliko imaju projekte kojima je potrebna podrška, jer Fakultet informacijskih tehnologija je spreman pružiti podršku u vidu realizacije tih projekata. Cilj Fakulteta u budućnosti je biti društveno korisna institucija koja će studentima omogućiti rad na projektima iz realnog sektora.

“Sama ideja nastala je prije 6-7 mjeseci i od tada je krenuo intenzivni rad na aplikaciji. Kao osnovni ciljevi ovog projekta bili su identifikacija svih vjerskih, islamskih objekata na prostoru našeg Muftijastva, zatim olakšavanje vjerskog života muslimana koji posjećuju ovo područje. Aplikacija će sadržavati osnovne podatke o džamijama, gdje mogu klanjati, kada je vrijeme namaza, mogućnost klanjanja u džematu. Osim toga korist će imati i lokalno stanovništvo koje će moći vidjeti informacije o pojedinim dešavanjima u džamijama, na primjer kada je učenje Kur’ana u pojedinoj džamiji, da li se održava neko predavanje, te aktivnosti koje se obavljaju u pojedinim medžlisima. Ovim kartama i aplikacijama želimo poboljšati i turističku ponudu ne samo Mostara, ne samo Hercegovačko- neretvanskog kantona nego i čitave BiH.”, rekao je Aldin Boškailo jedan od autora aplikacije.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail