Home / Foto / FOTO: Promocija knjige “Kad vrijeme zamiriše” autora Nusreta Omerike
foto: www.mostarski.ba

FOTO: Promocija knjige “Kad vrijeme zamiriše” autora Nusreta Omerike

Večeras je u Studentskom hotelu održana promocija zbirke pjesama “Kad vrijeme zamiriše” Nusreta Omerike.

Promotorice večerašnje knjige su, pored autora, bile i dr. Enisa Gološ, doc. dr. Irma Marić, uz moderatora Meadina Mrndžića, a prisutnima se obratio i Rasim Prguda, direktor Narodne biblioteke Mostar. Stihove pjesama čitale su učenice Karađoz-begove medrese.

“Knjiga Nusreta Omerike ‘Kad vrijeme zamiriše’ je na tragu filozofsko-estetskih preokupacija vlastitog stvaralačkog intimiteta, te pred čitaocem raslojava sudbinsku poziciju čovjeka ubačenog u životni koloplet s karakternim i dijlektičkim nevoljavam, neminovnim sukobima sa svijetom i samim sobom, što uglavnom dovodi do nezahvalne percepcije surovog svijeta i okolnosti u koje je subjekat ubačen mimo svoje volje. A to nije ništa novo, već autorsko dosljedno uporište koje svjesno stvaralčki zauzima da bi se dokučila i stvaralački animirala suština sizifovski neshvatljivog, ali ipak neizbježnog životnog napora.”, rekla je doc. dr. Irma Marić.

“Nusret hrli i objeručke hvata sve što se zove kultura Bošnjaka, kultura sjećanja i pamćenja i zapisivanja. Sve što nije zapisano kao da se nije ni dogodilo, s toga je važno zapisivati, ne radi nas koji jesmo ili nismo dio toga što Nusret piše. Već radi onih koji tek treba da pročitaju i nastave gdje Nusret i svi oni koji su na istom putu i sa istim naumom poput Nusreta stali.

Knjiga ‘Kad vrijeme zamiriše’ simboličnog je naslova, jer na pomen glagola zamirisati imamo asocijacije na dunje koje mirišu, cvijeće, dušu i slično, o čemu su mnogi pisali i pjevali, a među njima i Nusret Omerika.”, rekla je dr. Enisa Gološ.

Kako je sam autor naveo, na početku obraćanja, radi se desetoj knjizi u njegovom opusu djela. Prva knjiga objavljena je 1986. godine, a radilo se o zbirci pjesama, tako da je večerašnja promocija pjesama obilježavanje i jubileja. Omerika je naglasio i kako je šest njegovih knjiga tematski vezano za kulturnu baštinu Bošnjaka, dok se 4 knjige odnose na zbirke poezije, tako i ‘Kad vrijeme zamiriše’ u kojoj se nalazi izbor pjesama pisanih od njegovih gimnazijskih dana do danas.

“Ova knjiga govori o vremenu o životu smrti i zemlji. To su neke teme koje su mene konstantno zanimale, počevši od gimnazijskih dana do danas, od kojih nikada nisam mogao da pobjegnem. To su motivi koji su uvezani u jedan historijski diskurs i mislim da nema ni jednog normalnog čovjeka koji ne razmišlja o vremenu i o zemlji. Pokušao sam da ove motive, pod navodnicima, dohvatim sa estetskog, islamskog aspekta prije svega, ali i filozofskog aspekta.”, rekao je Nusret Omerika.

(Mostarski.ba)

 

Facebooktwittergoogle_plusmail