Home / Foto / FOTO: Promocija knjige “Tradicija Bosne i Hercegovine – Zanati”
foto: mostarski.ba

FOTO: Promocija knjige “Tradicija Bosne i Hercegovine – Zanati”

Večeras je u Centru za kulturu održana promocija knjige “Tradicija Bosne i Hercegovine – Zanati” autora Mehmeda Pargana.

U nastojanju da se tradicija zanata u Bosni i Hercegovini otrgne od zaborava i oživi kroz nove školske programe i da se uspostavi jednostavni registar zanata, Mehmed Bargan donosi obimnu sintezu koja obuhvaća povijesni period razvoja zanatstva te pregled od oko 180 zanata, sa detaljnim opisom i kulturno povijesnim kontekstom. Knjiga predstavlja zanate koji su vjekovima obilježavali egzistencijalni pečat bosanskohercegovačkog miljea, a danas većinom predstavjaju samo civilizacijsko naslijeđe.

Knjiga se nadovezuje na prethodno autorovo djelo, odnosno knjigu Stari umjetnički zanati u Bosni i Hercegovini.

“Svi aspekti svakodnevnog života od tranzicijske arhitekture do uređenja doma, oruđa i oružja, nošnji i nakita diktiraju rad zanatlija, a njihova vještina diktirala je trajnost i kvalitetu. U službi obrtništa svi su prirodni elementi zemlja, zrak voda i vatra, a u suglasju s prirodom iskorištavani su svi dostupni resursi drvo i kamen, plina, kosti i ostalo. Vještine i umijeće zanatlija koje su se generacijski prenosile stoljećima oblikovali su kulturni identitet i čine ono što u širem smislu zovemo kulturno-povijesnom baštinom”, rekla je Ivanka Miličević – Capek.

“Kada govorim o knjizi gospodina Pargana usuđujem se reći da je ona višestruko vrijedna i značajna. Prvo, u ovoj knjizi je obrađena ljudska djelatnost o kojoj se u dosadašnjoj historiografiji i publicistici nije toliko istraživalo i pisalo, bar ne na ovaj način i sa ovakvim pristupom. Drugo, knjiga je pokušaj da se otrgne od zaborava i spasi izuzetno vrijedna kulturno-historijska osobenost Bosne posebno Osmanskog perioda. Treće, knjiga govori i o raznim utjecajima koji su bili prisutni i još uvijek su prisutni, a koje mi često zanemarujemo. Četvrto, knjiga je svojevrstan sud nas o nama i pokazatelj našeg odnosa prema neprocjenljivom kulturno-historijskom, tradicijskom, odnosno civilizacijskom blagu i vrijednostima sa kojima raspolaže Bosna i Hercegovina.”, rekao je Senahid Hadžić, profesor na Univerzitetu u Tuzli.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail