Home / Foto / FOTO: Razgovor o knjizi „Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja“
www.mostarski.ba

FOTO: Razgovor o knjizi „Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja“

U organizaciji Odjeljenja za književnost Muzeja Hercegovine večeras je u Centru za kulturu upriličen razgovor o knjizi  “Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja” autora Rusmira Mahmutćehajića.

Knjiga “Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja” izučava utjecaj Andrićeva pisanja na realne društvene tokove, uključujući Andrićevo kreiranje i afirmiranje stereotipa i predrasuda prvenstveno prema bosanskom muslimanskom stanovništvu.

Knjiga “Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja” prvo je cjelovito kritičko preispitivanje ideologijskih čitanja, tumačenja i korištenja književnoga djela Ive Adrića u nacionalističkim, orijentalističkim i kulturno rasističkim odnosima prema Bosni, bosanstvu i bošnjaštvu – rekao je sveučilišni profesor Krsto Mijanović koji je moderirao večerašnji razgovor.

O knjizi su još govorili i  Ivo Banac, Nerin Dizdar, Sanjin Kodrić, Mirsad Kunić, Senadin Lavić, Vahid Preljević te sam autor.

Direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan rekao je kako je Mahmutćehajićeva knjiga uzbudila i liberalne, i konzervativne, i nacionalističke, i antinacionalističke, i komunističke, i antikomunističke krugove u Bosni i Hercegovini i regiji.

“Objavom ove knjige, književni opus Ive Andrića gurnut je pred ogledalo studioznog istraživanja koji je obrađen u Mahmutćehajićevoj knjizi te su tom slikom i iskrivljenim sadržajem mnogi bili iznenađeni – istaknuo je Krhan.

Nerin Dizdar dodao je kako kroz knjigu “Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja” autor ukazuje na antibosanstvo i negiranje bosanskoga identiteta.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail