Home / Foto / FOTO: Sarajevska filharmonija održala impresivan ramazanski koncert u Kosači

FOTO: Sarajevska filharmonija održala impresivan ramazanski koncert u Kosači

Sarajevska filharmonija pod rukovodstvom dirigentice Samre Gulamović u organizaciji Muftijstva i Medžlisa Islamske zajednice večeras je u Domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru održala ramazanski koncert.
„Ramazan je raskošni festival duhovnosti i kulture.

U našoj tradiciji oduvijek je to bilo posebno vrijeme koje je oplemenjivalo i vjeru i kulturi i tradiciju, oplemenjivalo život u cjelini. Ramazan je vrelo inspiracije, nepresušna rijeka dobra, poziv  je to za povratak iskonu, vrijednostima koje život čini smislenim i potpunim“, otvarajući koncert u svojoj dobrodošlici rekao je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. Istakao je kako je kako je mjesec ramazan prilika za međusobnu saradnju i traženje mira sa sobom, sa Bogom, drugim ljudima i prirodnom koja nas okružuje.

Koncert je održan pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Federacije Bosne i Hercegovine Edina Mušića i predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerifa Špage.  Mušić je koncert ocijenio kako jedan od bitnih kulturnih događaja u posljednjih nekoliko godina u Mostaru i Hercegovini. „Nadam se da će ovo biti zapamćeno po svom kvalitetu i sadržaju kao decenijski događaj“, kazao je Mušić. Sličnog mišljenja bio je i predsjedavajući Skupštine HN kantona Špago naglasivši da će koncert doprinijeti boljem i harmoničnijem ramazanskom ambijentu u Mostaru.

Koncert su, pored poznatih ličnosti iz političkog, javnog, društvenog, vjerskog i kulturnog života u Mostaru, HN kantonu  prisustvovali Bakir Izetbegović bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, njegova supruga, prof. dr. Sebija Izetbegović, potpredsjednica Federacije F BiH Melika Mahmutbegović, doajen opernog pjevanja Ivica Šarić,  konzulica Republike Turske u Mostaru NJ.E. Ayse Selcan Sanli, predsjednik i potpredsjendik Sabora IZ u BiH Hasan Čengić i Ramiz Jelovac, mostarski paroh Radivoje Krulj, premijer HN kantona Nevenko Herceg, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i brojni drugi zvaničnici.

U programu su izvedena Bizetova, Brahmsova, Mozartova, Smailovićeva, Horozovićeva klasična djela, muzičke dionice iz opere Hasanaginica i filma „Pod zastavom Muhameda“, numere Akšam geldi a nastupili su i vokalni solisti Adema Pljevljak, Leonardo Šarić i Eldin Huseinbegović.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail