Home / BiH / FOTO: Smiraj duše – Tekija Stolac
foto: www.mostarski.ba

FOTO: Smiraj duše – Tekija Stolac

Epiteti koji prate tekije su mnogobrojni, od utočišta za nemirne duše do hramova mistike. Tekija u Stocu, ujedno i centar za istraživanje i unapređenje duhovne i kulturne baštine u BiH, predstavlja jedan od tih mističnih hramova smještenog u blizini prelijepe Bregave.

Stolačku tekiju izgradio je šejh Halil Hulusi Nakšibendi el Bosnevi, što je derviško ime Halila Brzine, penzioniranog generala Armije BiH.

U Bosni i Hercegovini tekije se pojavljuju dolaskom islama u 15. vijeku, mada su neke izgrađene i prije dolaska Osmanlija poput Mevlevijske tekije na Bembaši koju je izgradio Isa-beg Ishaković 1461. Riječ tekija je perzijskog porijekla: tekke.

Tekije su građene na ulazu u grad odnosno kasabu i često su predstavljale prvi izgrađeni objekat. Gradili su ih derviši, najčešće šejhovi. Služile su i kao mjesta za odmor ili prenoćište za putnike namjernike.

U islamizaciji Bosne derviši su odigrali značajnu ulogu. Oni su prije svega praktičari. Kao vjernici svojom pobožnošću i dosljednom primjenom vjerskih propisa, kao humanisti svojom solidarnošću i pomaganjem drugih i kao vojnici svojom hrabrošću i odlučnošću – bili su primjer praktičnog života muslimana.

Uz mnoge tekije postojale su musafirhane i imareti, što je ukazivalo na socijalni aspekt uloge tekije i ukupnog učenja islama koje su derviši izvorno u životu artkulirali. Sve je ovo utjecalo na brzo širenje islama u našim krajevima.

Tekiju u Stocu pogledajte u našoj fotogaleriji.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail