Home / BiH / Foto: Spektakl nastup orkestra TÜRKSOY u Mostaru i Sarajevu

Foto: Spektakl nastup orkestra TÜRKSOY u Mostaru i Sarajevu

Međunarodni omladinski kamerni orkestar TÜRKSOY (Međunarodna organizacija Turkijske kulture) nastupit će u nedjelju, 30. jula 2017. godine u Narodnom pozorištu u Mostaru u 20:00 sati u okviru „Mostarskog ljeta 2017“. dok će u ponedjeljak, 31. jula 2017. godine nastupiti u Domu Armije u Sarajevu u 20:00 sati.

Koncerti u Mostaru i Sarajevu održavaju se pod pokroviteljstvom Federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke, Ministarstva kulture i turizma Republike Turske i Ambasade Republike Turske u BiH.

Pod vodstvom dirigenata Anvara Akbarova iz Kazahstana i Mustafe Mehmandarova iz Azarbejdžana nalaze se mladi, talentovani umjetnici iz sedam zemalja Azarbejdžana, Kazahstana, Kirgistana, Turkmenistana, Turska, Rusija: Baškurdistan i Tataristan.

Na repertoaru Međunarodnog omladinskog kamernog orkestra TÜRKSOY su djela svjetskih klasika, ali i jedinstvena muzička djela iz 14 zemalja, članica TÜRKSOY-a.
Publika u Mostaru i Sarajevu imat će prilike čuti djela E.B. Britten “Simple Symphony”, A. Schnittke “Suite in the Old Style”, P. Tchaikovsky Serenade for String Orchestra. Bosanskohercegovačkoj publici Međunarodni omladinski orkestar TÜRKSOY predstavit će djela kirgistanskog autora J. Maldybaeva, autora iz Baškurdistana (Rusija) İ. Khusamutdinova “Tuyalas” İ “Beyeu Köyö”, kazahstanskih autora S. Kurmangazya “Balbraun” i A. Serkebayeva “Shalkyma”, autora iz Turkmenistana B. Khudaynazarova “Yılgaylar”, autora S. Saydasheva iz Tatarstana (Rusija) “Vals”, K. Gerasimova iz Sakha, Yakutia (Rusija)“Piyes for Chamber Orchestra“, uzbekistanskog autora M. Makhmudova “Muhammas va ufor”, autorice A. Subrakove iz Hakasije (Rusija) “Tun Payram”, azarbejdžanskog autora K. Karayeva “Ayşe’nin Dansı” i “İhtiraslı Kızın Dansı”, turskog autora A.T. Erdener “4 Movements on E” (Final) te tursku kompoziciju “Üsküdar’a Gider İken”.

Uz kamerni orkestar TÜRKSOY u posjetu BiH dolazi i delegacija TÜRKSOY, predvođena generalnim sekretarom Düsenom Kaseinovim.

Orkestar je jedan od velikih projekata TÜRKSOY, osnovan je 2010., a svoj prvi CD snimili su 2011. godine.

Orkestar okuplja mlade talentovane muzičare iz turkijskih zemalja s ciljem stvaranja neophodnih uslova koji će omogućiti ovim mladim ljudima iz turkijskog svijeta da razviju svoje lične i profesionalne vještine, dajući im priliku da rade sa poznatim i uspješnim kompozitorima, muzičarima i dirigentima te doprinoseći jačanju kulturnog dijaloga i razmjeni kulturnog bogatstva. Orkestar je u proteklih sedam godina svoga postojanja uspješno je nastupao na nizu koncerata u SAD, diljem Evrope i Azije.

Međunarodna organizacija Turkijske kulture, također poznat i kao UNESCO Turkijskog svijeta, je osnovan 1993. godine, nakon potpisivanja osnivačkog sporazuma od strane ministara kulture Azerbajdžana, Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana, Turkmenistana i Turske.

Kasnije su se TURKSOY-u priključili i Turska Republika Sjeverni Kipar, kao i republike Ruske Federacije, Tatarstan, Baškirska Altaj, Sakha Jakutia, Tuva i Kakasia, dok moldavska Gagauzija ima status promatrača.

Više od 20 godina TURKSOY različitm aktivnostima radi na jačanju veza bratstva i solidarnosti među turkijskim narodima i prenosi njihovo kulturno naslijeđe budućim generacijama.

Ulaz na koncerte u Mostaru i Sarajevu za posjetitelje je besplatan.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail