Home / Foto / FOTO: Svečana akademija 372. generacije maturanata Karađoz-begove medrese

FOTO: Svečana akademija 372. generacije maturanata Karađoz-begove medrese

Danas je u Sportskoj dvorani USRC “Mithad Hujdur – Hujka”, sa početkom u 14 sati, održana Svečana akademija 372. generacije maturanata Karađoz-begove medrese.

Uz prigodan program koji su pripremili učenici medrese razrednici Nazif Garib, Harun Macić, Smajo Čolaković prozvali su maturante i maturantice, a direktor medrese je nagradio najbolje učenike i učenice. Prisutnima su se obratili učenik i učenica generacije Edin Maslo i Lejla Mujagić.

“Posebno smo sretni što smo danas svi ovdje zajedno, da ove divne momke i djevojke ispratimo iz medrese, da ih uputimo dalje u život, u obrazovanje i u nove životne pobjede, a to je emanet kojeg smo preuzeli od Allaha dž.š. kada smo preuzeli ovu vjeru Islam.

Ključ uspjeha ove generacije jesu vjera, tradicija, ljubav prema domovini, čuvanje našeg Bosanskog jezika.

Ova 372. generacija maturantica i maturanata je i najbolja generacija nakon reaktiviranja naše medrese, a dokaz za to su svi rezultati i uspjesi postignuti tokom njihovog školovanja.”, rekao je direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek.

“Matura Karađoz-begove medrese nema samo značaj za Islamsku zajednicu u Mostaru i Hercegovini, ona ima mnogo veći i širi značaj i kao takva svih ovih prethodnih godina daje jedan poseban ton, poseban značaj kulturnoj, javnoj i društvenoj sceni Mostara i Hercegovine. Vidjeli smo kroz ovaj prezentirani dio da su sve naše medrese pa i naša medresa u Mostaru u potpunosti u ovim programima, sadržajima, nastavnim i vannastavnim aktivnostima, rame uz rame sa svim drugim općim srednjim i specijalističkim školama u našoj državi.”, rekao je muftija Salem ef. Dedović.

“Karađoz-begova medresa je jedna od 25 srednjoškolskih ustanova u HNK, ali po rezultatima koje postiže posebno na takmičenjima, spada u sami vrh srednjih škola u našem Kantonu, što je najbolji pokazatelj kvaliteta odgoja i obrazovanja u ovoj ustanovi.”, rekao je Šerif Špago.

“Draga moja djeco, nemojte da vas padobranci uče Islamu, nemojte da vam o Islamu govore ljudi koji su pročitali u životu tri rečenice i te tri što su pročitali naučili su naopako. Mi smo u medresi naučeni da učimo. Šta znači učiti? Priznati sebi da sve što više saznaješ sve manje znaš o tom beskrajnom prostranstvu Allahove mudrosti u kosmosu u svijetu u kojem živimo.

Ajet iz Kur’ana koji kaže ‘Ti se drži dobra, budi dobar i traži da se dobro čini, a neznalica se kloni‘ – neka to bude moto vaših života”, rekao je izaslanik reis-ul-uleme muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail