Home / Mostar / FOTO: Svečana akademija povodom 41. godišnjice Univerziteta “Džemal Bijedić”

FOTO: Svečana akademija povodom 41. godišnjice Univerziteta “Džemal Bijedić”

Danas je u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka održana svečana akademija Univerziteta “Džemal Bijedić” povodom obilježavanja 41 godine od osnivanja ove respektabilne viskoškolske ustanove.

“41. godišnjica Univerziteta, prilika je da se podsjetimo i njegovog osnivanja: bilo je to 11. Februara 1977. godine. I prije nego što je Univerzitet osnovan, u Mostaru je već od 1950. godine egzistiralo nekoliko visokoškolskih ustanova: Viša pedagoška škola kasnije Pedagoška akademija, Visoka tehnička škola mašinske struke, odjeljenje Pravnog fakulteta iz Sarajeva, odjeljenje Ekonomskog fakulteta iz Sarajeva, a neposredno prije formiranja Univerziteta, kao samostalni fakulteti su djelovali Mašinski, Ekonomski i Pravni fakultet. Tokom ratnih dešavanja, Univerzitet nije prestajao s radom. Uspjela se organizovati nastava i održati potrebni kontinuitet u radu. Od jula 2015. godine Univerzitet Džemal Bijedić djeluje kao integrirani univerzitet, u čijem sastavu je 8 viskokoškolskih ustanova, 3 instituta i dva centra.”, rečeno je na samom početku akademije.

Prisutnima su se obratili prof. dr. Sead Pašić, rektor Univerziteta Džemal Bijedić i prof. dr. Zoran Tomić rektor Sveučilišta u Mostaru.

“Napravili smo puno toga, sigurno možemo biti ponosni na to, a danas skoro svi naši fakulteti imaju svoje zgrade, amfiteatar, učionice, kabinete. I dalje radimo, gradimo studentski dom. Prošle smo godine uređivali infrastrukturu, saobraćajnice, proširili biblioteku, a ove godine rektorat treba da dobije novu fasadu”, rekao je rektor Pašić.

“Biti dio ove akademije za mene predstavlja i čast i zadovoljstvo. Dolazeći na ovu svečanost, prešao sam preko novoizgrađenog mosta u Mostaru koji se od kampusa Univerziteta nalazi samo nekoliko metara. Simbolika je to, jer taj most, ne samo da nas zbližava u geografskom smislu, on je i svojevrsni poziv na daljnju saradnju. Upravo onakvu kakvu smo uspostavili na Rektorskoj konferenciji BiH”, rekao je, obraćajući se prisutnima, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić.

“U ovoj lijepoj zemlji previše se bavimo poviješću, pogotovo onom oko koje nema nimalo koncenzusa, dok život prolazi pored nas, a mladi odlaze u inozemstvo. Veliki spisatelj, član Francuske akademije znanosti i umjetnosti, inače libanonskih korijena, Amin Maalouf napisao je jednom prilikom kako bi bilo žalosno da jedna zemlja više obožava svoju povijest nego svoju budućnost. I zaista, poštovane kolege, neka na tom tragu i ova značajna obljetnica Univerziteta bude poziv svima nama u Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaći, Istočnom Sarajevu da je puno važnije ono što je pred nama, a to je put napretka, razvoja i priključenja Bosne i Hercegovine razvijenom dijelu Evrope.”, kazao je Tomić.

Diploma počasnog zvanja „Profesor Emeritus“ dodijeljena je profesorici Suzani Bubić, a plaketa Univerziteta za dugogodišnji uspješan rad na Univerzitetu i organima Univerziteta, kao i za značajan doprinos u razvoju visokog obrazovanja dodijeljena je zaposlenicima Univerziteta Prof. dr. Ibri Popiću, Prof. dr. Đulsi Bajramović i Prof. Dr. Dautu Denji.

Zahvalnica Univerziteta “Džemal Bijedić” posthumno je dodijeljena Ahmedu Laliću te Fondaciji za INovacijski i TEhnološki Razvitak (INTERA).

Povodom Dana Univerziteta kao priznanje za postignuti uspjeh tokom studija, dodjeljuju se Rektorove nagrade za studente sa najboljim uspjehom. Rektorove nagrade dobili su Nikolina Baričanin, Ela Meškić, Ermana Šetka, Mirna Avdić, Amina Đonko, Alema Kukavica, Enis Rahić, Zlata Begić, Sanjin Handžar, Sumeja Šahinović i Edina Duranović.

“Htjeli bi zahvaliti našim roditeljima koji su nam bili najveća podrška, ali i svima onima koji su nas pratili na ovom putu, savjetovali i hrabrili, jer bez njih ne bi bili osobe kakve smo danas. I zato kolege i kolegice – dugujemo im. Dugujemo im da nastavimo istraživati, otkrivati i učiti i da dijelimo naše znanje na način da će od njega svi imati koristi i društvo i pojedinci. Zato kolege i kolegice budimo žedni i gladni znanja, jer znanje je jedina imovina koju vam niko nikada ne može oduzeti i koja vam uvijek pripada.”, rekao je Sanjin Handžara u ime nagrađenih studenata dobitnika Rektorove nagrade.

Svečanoj akademiji prisusustvovali su i Njena ekselencija Zerrin Kandermir, generalna konzulica Republike Turske, Njena ekselencija Jadranka Modrić, generalna konzulica Republike Hrvatke, te predstavnici javnog, kulturnog, privrednog, političkog, vjerskog života, kao i obrazovnog sistema.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail