Home / Foto / FOTO: Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti
foto: www.mostarski.ba

FOTO: Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti

Svečana akademija povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine održana je danas, sa početkom u 13 sati, u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka.

Svečanost je započela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, kao i pjesmom Zemljo moja koju su izveli učenici Druge gimnazije Mostar i time prisutne uveli u priču o domovini.

Ideja da se zajedničkim snagama obilježi Dan domovine potekla je od predstavnika sljedećih škola i institucija, Univerziteta Džemal Bijedić, Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić”, Karađoz-begove medrese, Druge gimnazije, Srednje medicinske te Srednje tekstilne i poljoprivredne škole, Osnovne škole Zalik i Džemata Zalik.

U ime organizatora obratio se doc. dr. Alija Muhibić, direktor Srednje medicinske škole Mostar, koji je rekao: “Dan državnosti je u svakoj zemlji i u svakom narodu nešto veličanstveno, stoga vama svima ovdje u amfiteatru i svim čestitim građanima BiH, porodicama poginulih boraca, pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli i doprinose dignitetu i prosperitetu naše domovine Bosne i Hercegovine, čestitam 1. mart – Dan nezavisnosti BiH.”

Prisutnima se obratio dr. sci. Almir Marić, profesor Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” podsjetivši svojim izlaganjem na razvoj državnosti Bosne i Hercegovine od ranog srednjeg vijeka do savremenog doba.

U recitatorskim, dramskim i muzičkim izvedbama učestvovali su profesori i studenti Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, učenici Druge gimnazije Mostar, učenici Srednje medicinske škole Mostar, učenici O.Š. Zalik, učenici Karađoz-begove medrese te učenici Tekstilne i poljoprivredne škole Mostar.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail