Home / Foto / FOTO: Svečani program povodom Dana nezavisnosti u Narodnom pozorištu
foto: www.mostarski.ba

FOTO: Svečani program povodom Dana nezavisnosti u Narodnom pozorištu

Svečani program povodom Dana nezavisnosti započeo je jutros svečanom promenadom “Volim Bosnu i Hercegovinu” na Starom mostu i Španskom trgu.

U 18 sati u Narodnom pozorištu Mostar upriličena je tribina na temu “Značaj Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine” na kojoj je uvodničar bio Hasan Eminović uz gosta generala Atifa Dudakovića.

Voditeljica Maja Burić na samom početku zahvalila se organizatorima i prisutnima na dolasku i obilježavanju akademije “koja slavi odlučnost koju su građani BiH pokazali 1. marta 1992. godine kada su glasali za samostalnu i nezavisnu BiH.”

Hasan Eminović se u uvodu prisjetio i rahmetli Husage Ćišića “jednog od najdosljednijih i najodvažnijih boraca za dostojanstvo BiH i bosanskohercegovačkog čovjeka u prvoj polovini 20. stoljeća. Čovjeka kojeg nažalost nema u našim nastavnim planovima i programima, čovjeka kojem se svi divimo i čovjeka po kojem u ovom gradu nikada ništa nije imenovano.”

“Ovaj večeras skup, posvećen je njegovanju Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Da to ne bi bio samo simboličan i kulturni događaj posvećen evociranju uspomena to je i oblikovanje državotvorne svijesti.

Mi nismo samo žrtve, da ne bude samo ta filozofija. Itekako su ispred nas četnici bježali, itekako smo mi uspjeli sa malim snagama da ostvarimo ono što oni ne bi ni sanjali. I čini mi se da sam jednom pročitao da je Milošević rekao “da sam Dudakoviću dao ono koliko sam dao Karadžiću došao bi do Beograda”. Ne bi ja došao do Beograda nit’ mi to treba, ali itekako bi oni drugačije platili da smo mi imali bar jedan tenk, jedan avion itd.

Mnogi se ne snalaze u ovom vremenu i često se pitam: da ja sam tu, ali da li je tu pripadam? Nekako moje vizije humanosti, solidarnosti, poštivanja, vrijednosti koje smo učili su dovedene u pitanje. Međutim takav je svijet, moramo se i prilagoditi svijetu.

Ja vjerujem u tu Evropu bez granica, u dokumenta gdje me neće pretresati, jesam za državnu policiju, nisam za etničku, za policiju koje se neće plašiti a koja će raditi svoj posao. Jesam za vojsku, našu, državnu – ne da zavisi od političara. Da nema tajnih pregovaranja i dogovaranja na račun drugog, to se zove sloboda. To se zove zakon.”, rekao je general Atif Dudaković.

Nakon tribine uslijedio je muzički dio programa u kojem su učestvovale škole Los Rosales, Osnovna škola Mujaga Komadina, Osnovna škola Mustafa Ejubović-Šejh Jujo, VI osnovna škola i IV osnovna škola.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail